СБУ викрила шахраїв, які продавали "фейкову" вакцину Pfizer

Вартість однієї такої "вакцини" становила 250 доларів
СБУ викрила шахраїв, які продавали "фейкову" вакцину Pfizer
Вакцина від коронавірусу Фото: Міноборони у Фейсбуці
11 Травня 2021, 11:47
читать на русском

Служба безпеки України викрила міжнародне злочинне угруповання, яке продавало підроблену "вакцину" від коронавірусу. Шахраї широко рекламували свої послуги та стверджували, що можуть поставляти вакцину від американської компанії Pfizer, хоч не мали жодного стосунку до оригінальної продукції.

Як повідомила пресслужба СБУ, до складу угруповання входили громадяни України, РФ, Нігерії та Сьєрра-Леоне. Шахраї вирішили заробити після того, як почули, що Pfizer офіційно почала поставки в Україну.

В інтернеті вони розмістили рекламу щодо своїх підприємств, зареєстрованих на території України, що нібито мають можливість поставляти вакцину від Pfizer.

Для підтвердження наявності вакцин, шахраї надавали потенційним покупцям підроблені гарантійні листи від українських банків. Також там були зазначені розрахункові рахунки для переведення коштів, які відкриті на громадян України. Вартість однієї фейкової "вакцини" становила 250 доларів.

За інформацією СБУ, підозрювані працювали насамперед на клієнтів з Росії та Індії, оскільки саме туди запустили таргетовану рекламну кампанію. Вони встигли отримати передоплати від "клієнтів" на тисячі доларів США.

Відповідно до політики американської компанії "Пфайзер Продактс Інк" приставки вакцини проти COVID-19 здійснюється виключно за контрактами, укладеними між компаніями групи "Pfizer" та державою. Поставки вакцини здійснюються відповідно до переважних каналів поставки і конкретно до визначених державою місць вакцинації.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що цього року Україна отримає 20 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу Pfizer-BioNTech.

Читайте також