Цьогоріч Україна отримає 20 млн доз COVID-вакцини Pfizer - Степанов

Цієї кількості вакцини вистачить, аби щепити більшість дорослого населення України
Цьогоріч Україна отримає 20 млн доз COVID-вакцини Pfizer - Степанов
Вакцина проти коронавірусу (фото: Reuters)
11 Травня 2021, 11:24
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що цього року Україна отримає 20 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу Pfizer-BioNTech.

Як повідомив Степанов під час брифінгу 11 травня, цьогоріч замість 10 млн доз буде 20 млн доз вакцини Pfizer.

Завдяки зусиллям МОЗ, за повної підтримки президента Володимира Зеленського нам вдалося збільшити поставки вакцини Pfizer-BioNTech вдвічі вже в цьому календарному році. Тобто, замість 10 млн доз ми отримаємо 20 млн доз вакцини Pfizer вже у 2021 році, - зазначив міністр.

За його словами, МОЗ законтрактувало 42 млн доз вакцин проти коронавірусу, які мають доставити цього року. Йдеться про 8 млн доз вакцини у межах глобальної ініціативи COVAX, за прямими контрактами між виробниками та Україною 32 млн доз вакцини.

Серед них - 20 млн доз вакцини Pfizer-BioNTech, 10 млн доз вакцини американської компанії Novavax, яку вироблятиме індійський Інститут сироватки крові, а також вакцини AstraZeneca як за прямими контрактами, так і в межах COVAX, і вакцини китайської компанії Sinovac.

Читайте також

Степанов (досьє Максима Степанова) заявив, що цієї кількості вакцини проти коронавірусу вистачить, аби щепити більшість дорослого населення України. Водночас уряд прагне збільшити поставки в Україну COVID-вакцини до 48 млн доз для щеплення 70% дорослого населення країни.

Глава МОЗ також нагадав про досягнуту домовленість з індійським Інститутом сироватки крові щодо збільшення поставок з 10 млн до 15 млн доз, а також домовленості з Sinovac щодо збільшення поставок вакцини CoronaVac.


Контекст. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Від 19 березня Україна перейшла до другого етапу вакцинації, в межах якого вакцинують людей з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і тих, хто надає медичні послуги.

У квітні розпочався третій етап вакцинації, під час цього етапу щеплюють правоохоронців, педагогів та літніх людей.

Читайте також наш матеріалВакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення.