Ще 17 політичних партій можуть заборонити в Україні

Під час війни суд заборонив діяльність вже 11 політичних сил
Важливо
Ще 17 політичних партій можуть заборонити в Україні
Фото: Sora Shimazaki з Pexels
21 Червня 2022, 18:33
читать на русском

В Україні у судах знаходиться ще 17 позовів щодо заборони діяльності проросійських політичних партій.

Про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць.

За її словами, у зв’язку з набуттям чинності закону, який пришвидшує розгляд позовів щодо заборони партій, протягом місяця будуть заслухані ще шість позовів.

Загалом на сьогодні в судах України перебуває 17 позовів Міністерства юстиції про заборону тих чи інших політпартій. 11 з них - на виконання рішення РНБО, 5 із них стосуються того, що ми отримали повідомлення СБУ про злочинну діяльність цих політсил...

Вона пояснила, що депутати, які належали до заборонених партій, будуть виходити з них. Тому говорити про паралічі роботи місцевих рад неможливо.

Народні депутати партій, діяльність яких заборонена, можуть діяти у складі депутатських груп, але фракція розпускається.

Такі депутати втрачають можливість діяти як партія, в них забирають майно, у разі, якщо вони реєструють нову політичну силу, знову подається позов про заборону діяльності. Щодо очільників деяких партій є не лише кримінальні провадження, але й готові підозри, - зазначила Коломієць.

Нагадаємо, протягом останніх двох тижнів в Україні заборонили 11 партій: "Опозиційний блок", Соціалісти", "Справедливість та розвиток", "Держава", "НАШІ", "Блок Володимира Сальдо", "Партія Шарія", "Соціальна партія", "Союз лівих сил", Соціалістичну партію, "Опозиційну платформу - За життя".