Що приготувати на Щедрий вечір: меню святкового столу

У більшості регіонів на Щедрий вечір також заведено ставити на стіл 12 страв
Що приготувати на Щедрий вечір: меню святкового столу
Щедрий вечір
12 Січня 2023, 21:21
читать на русском

На відміну від Святвечора, на який готують кутю без олії, друга обрядова кутя на Щедрий вечір має бути скоромною.

Цю страву готують із таких інгредієнтів: 400 г пшениці, 200 г маку, 100 г горіхів, 100 г сухофруктів, 100 г меду, 2 ст. л. вершкового масла, цукру до свого смаку.

Приготування: пшеницю замочіть на 2 години, залийте водою у пропорції 1 до 2,5 та відваріть до готовності (близько 20 хвилин). Мак запарте і розітріть із цукром. Сухофрукти промийте, замочіть у гарячій воді, наріжте дрібними кубиками. Мак змішайте із сухофруктами.

Мед розчиніть у склянці теплої води або узварі, залийте кашу і змішайте із сухофруктами. Додайте в щедру кутю масло і, за бажанням, ложку коньяку. Добре перемішайте та подавайте страву теплою.

Вареники з картоплею, цибулею та шкварками

Меню на Щедрий вечір обов'язково включає вареники з різними скоромними начинками – сиром та м'ясом. Особливою популярністю завжди користувалися ситні вареники з картоплею, цибулею та шкварками. Для їх приготування візьміть 500 г просіяного борошна, склянку води, 2 ст. л. олії, 2 яйця, сіль. Для начинки візьміть 500 г картоплі, 200 г сала, цибулю (2 шт.), вершкове масло, сіль та перець.

Приготування: борошно з'єднайте з теплою водою, яйцями, олією та сіллю. Тісто вимішайте до однорідності, накрийте плівкою та залиште на пів години у теплому місці.

Картоплю почистьте і відваріть у солоній воді, зробіть пюре та змішайте з маслом.

Розкотіть тісто і наріжте на невеликі кружечки за допомогою склянки. У кожен кружечок викладіть по ложці начинки і зліпіть вареники. Варіть їх у підсоленому окропі протягом 6-7 хвилин після того, як вони спливуть на поверхню.

Дрібно поріжте цибулю та сало, обсмажте на сковороді. Перед подачею на стіл вареники посипте шкварками з цибулею, за бажанням можна полити сметаною.

Млинці з сиром на Щедрий вечір

Ситні солодкі млинці з сиром – традиційна страва, з якою зустрічали Старий Новий рік. Інгредієнти для млинців включають 1,5 склянки борошна, 3 яйця, 3 ст.л. олії, 2 ст. молока, 1 ст. окропу, 1,5 ст.л. цукру, 0,5 ч.л. солі. Начинку для млинців приготуйте із 500 г жирного сиру, 1 яйця, 1,5 ст.л. цукру.

Приготування млинців: збити яйця до піни, змішати з 1 склянкою молока, цукром і сіллю. Поступово додайте борошно по одній ст. ложці, постійно перемішуючи та розбиваючи грудочки. Влийте в тісто ще одну склянку молока та олію. Наприкінці додаємо склянку окропу, який заварить борошно і зробить млинці ніжними.

Сковороду змастіть олією (лише перед першим млинцем), черпаком влийте тісто і підсмажте млинець з обох боків до золотистого кольору. Млинці складайте один на одного і залиште на 15 хвилин.

Сир розімніть виделкою, змішайте з цукром та яйцем. Викладіть на млинці та поверніть прямокутними конвертиками. Обсмажте готові млинці на вершковому маслі із двох сторін і подавайте на Щедрий вечір зі сметаною.

Домашня ковбаса зі свинини

Щоб щедрувальники точно отримали своє "кільце ковбаски", запечіть у духовці соковиту ковбасу зі свинини. Інгредієнти м'ясної страви включають 1 кг свинини, 300 г сала, 4 зубчики часнику, свинячу кишку, сіль, перець чорний мелений та червоний, мускатний горіх та майоран за бажанням.

Приготування: свинячу кишку для ковбаси на 30 хвилин замочуємо в розчині солі (0.5 ст.л.) та соди (0,5 ст.л.), вивертаємо, вичищаємо та промиваємо у проточній воді.

М'ясо промийте під проточною водою та просушіть від зайвої вологи. Дрібно наріжте разом із салом, додайте подрібнений часник та спеції до свого смаку. Накрийте миску плівкою та залиште в холодильнику на 5 годин.

Ковбасу начиніть за допомогою спеціальної насадки на м'ясорубку. Вийміть з неї ніж та решітку, встановіть ковбасну насадку, натягніть на неї кишку і начиніть ковбасу. Край ковбаси зафіксуйте ниткою. Також начинити ковбасу можна за допомогою обрізаної пластикової пляшки. Надягніть на шийку пляшки кишку, край зав'яжіть ниткою і обережно начиняйте, формуючи невеликі кільця.

Зайве повітря з ковбаси випускають за допомогою проколів тонкою голкою через кожні 5-10 см.

Відваріть ковбасу у підсоленій воді 15 хвилин, вийміть та обсушіть.

Духовку розігрійте до 200 градусів. Деко застеліть пергаментним папером, ковбасу змастіть олією і поставте запікатися на 40-50 хвилин (по 20-25 хвилин з кожного боку). Перед подачею на стіл свинячу домашню ковбасу слід остудити.

Холодець із курки та свинячої рульки

Холодець – одна з найпопулярніших страв на Старий Новий рік та інші зимові свята в Україні. Приготуйте його зі свинячої рульки (1,2 кг), курячого м'яса (800 г) з додаванням цибулі (1 шт.), часнику (1 зубчик), моркви (2 шт.), солі та петрушки.

Щоб холодець вийшов прозорим, замочіть заздалегідь м'ясо в холодній воді. Ретельно промийте та вичистіть свинячу рульку, зробіть невеликі надрізи. Куряче м'ясо промийте, залийте холодною водою, залиште на ніч у холодильнику.

Злийте воду, в якій було м'ясо, залийте чистою свіжою водою і поставте на вогонь. Варіть холодець на слабкому вогні протягом 6-8 годин, знімаючи піну. Не перемішуйте м'ясо та не доливайте воду.

Очистіть цибулю, розріжте навпіл і покладіть у каструлю за годину до готовності страви. Дізнатися про готовність можна з м'яса: воно має добре відставати від кістки.

М'ясо уважно відокремте від кісток, викладіть у судочки або інші порційні форми, залийте бульйоном, процідженим через марлю, додайте сіль та дрібно нарізаний часник, за бажанням – нарізану кружечками варену моркву. Потім залиште холодець застигати у холодильнику. Подавайте на стіл із хроном.

Сало з часником та зеленню

У Щедрий вечір на стіл заведено ставити сало, і традиційною закускою на свято є сало з часником. Інгредієнти: 500 г несолоного сала, 5 зубчиків часнику, 1 ч.л. солі, пучок зеленої цибулі та кропу, чорний мелений перець, коріандр.

Приготування: зріжте шкіру із сала, поріжте його на невеликі шматочки, які можна буде перемолоти в м'ясорубці. Пропустіть сало через м'ясорубку двічі, щоб вийшла однорідна паста. Часник видавіть через прес, перемішайте, посоліть і поперчіть закуску. Для аромату додайте щіпку меленого коріандру. Зелень подрібніть, додайте до сала і ще раз перемішайте.

Спробуйте закуску і за необхідності додайте сіль, часник або перець. Залиште на 3 години в холодильнику і подавайте сало з часником на стіл разом із чорним хлібом.

Узвар із сухофруктів

Всі щедрі частування напередодні Старого Нового року потрібно запивати, і краще робити це традиційним узваром - компотом із сухофруктів. Для приготування обрядового напою візьміть сушені яблука (200 г), сушені груші (200 г), родзинки (50 г), чорнослив (100 г). Добре промийте сухофрукти, залийте холодною водою на 20 хвилин. Злийте воду і покладіть у каструлю із чистою водою.

Узвар доведіть до кипіння, зменште вогонь і заварюйте протягом 30 хвилин. Заберіть напій з вогню, додайте мед, накрийте кришкою та укутайте рушником. Узвар на Щедрий вечір повинен настоюватися близько 6 годин - так він буде солодким, насиченим та ароматним.

Читайте також

1