Що робити, якщо банкомат “з’їв” платіжну картку: пояснення НБУ

Якщо повернути платіжну картку одразу не вдалося, необхідно її заблокувати.
Важливо
Що робити, якщо банкомат “з’їв” платіжну картку: пояснення НБУ
Банкомат Фото: Roberto Hund з Pexels
21 Лютого 2024, 23:34
читать на русском

Отримували готівку, а банкомат не повернув вашу платіжну картку? Не варто панікувати, спробуйте врегулювати ситуацію самостійно або зверніться до банку, в банкоматі якого трапилася неприємна ситуація.

Про це йдеться в матеріалі НБУ.

Чому банкомат "їсть" картку

Причин, через які платіжна картка може залишитися в банкоматі, – безліч. Спробуйте з’ясувати, в чому справа, це допоможе визначитися з алгоритмом ваших дій. Банкомат може не повернути платіжну картку, тому що:

  • виникли технічні проблеми з банкоматом – банкомат “завис”, з’явилися несправності в роботі або збій у системі;
  • ви некоректно ввели PIN-код (зазвичай банкомат надає кілька спроб);
  • закінчився термін дії платіжної картки;
  • платіжна картка має механічне або електромагнітне пошкодження;
  • ви не встигли вчасно забрати платіжну картку після здійснення операції;
  • платіжна картка перебуває у СТОП-листі банку;
  • через банкоматне шахрайство.

Візьміть на замітку, що банкомат може мати запрограмований час на виконання кожної операції. Наприклад, 60 секунд, щоб забрати платіжну картку після того, як ви здійснили необхідні дії. Якщо ви відволіклись і вчасно не забрали платіжну картку, банкомат її вилучає з метою безпеки.

До речі, те саме стосується і грошей. Якщо ви забули або не встигли одразу забрати гроші, банкомат їх вилучить. У цьому випадку ви можете зв’язатися з емітентом картки і написати заяву.

Неприємна ситуація під час зняття готівки може трапитися, якщо платіжна картка перебуває у СТОП-листі банку. Кожен банк складає власний СТОП-лист – це перелік номерів платіжних карток, що були вкрадені, загублені, скомпрометовані тощо і більше не можуть обслуговуватися. Як правило, такі платіжні картки вилучаються банкоматом або в торговельних точках. Тобто СТОП-лист виключає ризик несанкціонованого або злочинного використання платіжних карток.

Як діяти, якщо банкомат не віддає платіжну картку?

Спробуйте впоратися самостійно. Затисніть на кілька секунд кнопку "Скасувати" або “Сancel” і банкомат може повернути платіжну картку, якщо вона не у СТОП-листі. Якщо платіжна картка не з'явилася, пошукайте на банкоматі номер телефону технічної підтримки й повідомте про інцидент.

Якщо банкомат розташований безпосередньо у приміщенні банку, потрібно звернутися до працівника банку по допомогу.

Якщо картку “з’їв” банкомат вашого банку, повернення платіжної картки, як правило, не займе багато часу.

Подзвоніть до контакт-центру банку.

Попросіть обмежити або заблокувати карту, навіть якщо вона зникла через несправність банкомата.

Назвіть свої персональні дані та, за можливості, номер платіжної картки. За необхідності надайте відповідь на питання працівника банку. Вас також запитають місце та адресу, де знаходиться банкомат.

Консультант банку розповість вам про процедуру повернення платіжної картки.

Якщо платіжну карту не повернув банкомат іншого банку, ваші дії мають бути такими:

  • зверніться до вашого банку, розкажіть про ситуацію та попросіть заблокувати платіжну картку або здійсніть це самостійно у платіжному застосунку;
  • зв’яжіться з банком, який обслуговує банкомат, повідомте обставини ситуації та дізнайтеся, як можна повернути свою платіжну карту. Номер телефону контакт-центру зазвичай знаходиться на самому банкоматі.

Якщо повернути платіжну картку одразу не вдалося, необхідно її заблокувати. Не відходьте від банкомата доти, доки ваша платіжна картка не заблокована. З часом банкомат може перезавантажитися, скинути всі операції та повернути платіжну картку і тоді вона потрапить до чужих рук та нею можуть скористатися інші особи.

Нагадаємо, родичі зможуть отримати грошові кошти в банку на рахунках померлого тільки після того, як вони набудуть права на спадщину. Родичі померлого мають повідомити банк про смерть його клієнта. У такому випадку всі видаткові операції на рахунку будуть заблоковані банком. Зняти ці кошти, перевести на інші рахунки, здійснити покупки — не можна.

Читайте також

1