Що робити, якщо відмовили у вакцинації проти COVID-19: поради від МОЗ

У відомстві розробили інструкцію для пацієнта, залежно від причин відмови
Важливо
Що робити, якщо відмовили у вакцинації проти COVID-19: поради від МОЗ
вакцинація (Фото: УНІАН)
2 Лютого 2022, 21:51
читать на русском

Міністерство охорони здоров`я України нагадало про необхідність вакцинації та порадило, що робити, коли вам з тих чи інших причин відмовили у щепленні.

Алгоритм дій пацієнта у випадках відмови викладений на сайті МОЗ.

У відомстві зазначили, що найчастіше трапляються випадки, коли людям відмовляють у вакцинації з наступних причин:

а) Через відсутність декларації із сімейним лікарем

Декларація із сімейним лікарем не є обов'язковою для проведення щеплення від COVID-19, її відсутність не є підставою, щоб вам відмовили у вакцинації. Втім, її наявність значно прискорює внесення даних про ваше щеплення до електронної системи охорони здоров'я. Якщо у вас немає декларації із сімейним лікарем, просто візьміть із собою на щеплення паспорт та індивідуальний податковий номер.

б) Через те, що попереднє щеплення зроблене в іншому закладі

Отримати наступну дозу вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації в будь-якому куточку України, незалежно від того, де ви робили перше щеплення. Переглянути актуальний перелік пунктів щеплення і центрів масової вакцинації та обрати найближчий можна за посиланням vaccination.covid19.gov.ua/list

в) Через відсутність конкретної вакцини

Відсутність конкретної вакцини не може бути причиною відмови у щепленні. Комбінування вакцин проти COVID-19 є цілком безпечним та ефективним. Якщо конкретна вакцина наразі недоступна, або на першу дозу у вас сталася важка реакція, можливе використання вакцин різного типу для першої, другої та наступних доз та введення за такими схемами:

  • Інактивовані вакцини (CoronaVac/Sinovac) + векторні (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna)
  • Векторні вакцини (AstraZeneca) +  мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna)
  • мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + векторні вакцини (AstraZeneca)

г) Через необхідність відкрити новий флакон

Кожна вакцина проти COVID-19 містить визначену кількість доз, яка розрахована на певну кількість людей. У кожному флаконі вакцини Moderna – 10 доз для первинної серії, 20 доз для бустера. Кожен флакон AstraZeneca (Covishield) містить 10 доз вакцини. Вакцину Comirnaty/Pfizer перед введенням необхідно розвести. Після розведення флакон цієї вакцини містить 6 доз. Вакцина СoronaVac – однодозна.

Якщо всю вакцину з відкритого флакону не використали в дозволений термін, залишкові дози утилізують.

Щоб усі верстви населення по всій країні могли своєчасно та зручно щепитися, Міністерство охорони здоров’я повідомило керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державної адміністрації, що якщо під час щеплення вакциною Moderna немає 10 осіб, аби використати повний флакон, допускається вакцинація мінімум 6 осіб з одного флакону. Тож охочі щепитись можуть це зробити, навіть якщо є ризик того, що може залишитися кілька невикористаних доз.

Можливо, вам відмовили у вакцинації через недостатню кількість охочих вакцинуватися у якомусь центрі вакцинації чи пункті щеплення, аби запобігти утилізації. У такому випадку:

Ви можете вакцинуватися вакциною СoronaVac від Sinovac Biotech, яка містить 1 дозу у флаконі.

Ви можете залишити свої дані, щоб вас внесли в списки охочих вакцинуватися конкретною вакциною. Коли набереться достатня кількість людей – вам повідомлять та запросять на вакцинацію.

Аби не чекати – ви можете вакцинуватися будь-якою іншою доступною вакциною проти COVID-19. Міксування вакцин дозволене і є цілком безпечним. Воно проводиться за наступною схемою:

  • Інактивовані вакцини (CoronaVac/Sinovac) + векторні (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna)
  • Векторні вакцини (AstraZeneca) +  мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna)
  • мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + векторні вакцини (AstraZeneca).

Нагадаємо, вакцинація проти коронавірусу на декілька порядків знижує ризик важкого перебігу хвороби, але навіть ті, хто отримав щеплення, можуть захворіти.

Читайте також

1