Що робити, якщо втрачені документи про зарплату, необхідні при призначенні пенсії

У виняткових випадках довести, що людина працювала і отримувала зарплату можна через суд
Що робити, якщо втрачені документи про зарплату, необхідні при призначенні пенсії
Пенсія фото: УНІАН
29 Грудня 2022, 14:14
читать на русском

В Україні під час призначення пенсії можуть виникнути певні труднощі, які часом вирішити може тільки суд. Йдеться про ситуації, коли людина не має інформації про розмір заробітної плати, необхідної для обчислення пенсійних виплат.

Про це повідомляє видання Napensii.ua, посилаючись на Міністерство юстиції України.

За даними Мін'юсту, найчастіше відсутність документів про зарплатню стосується періодів трудової діяльності громадян до 1 січня 2004 року. Саме тоді набрав чинності закон "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

Так, якщо громадянин з 1 січня 1998 року працював офіційно, сплачував податки з доходів у бюджет держави, а роботодавець передавав персоніфіковані звіти до Пенсійного фонду України,  то особа може отримати відомості про свою зарплатню (доходи).

У разі, якщо ж заробітну платню громадянин отримував до 1 січня 1998 року — такі дані відсутні у Держреєстрі фізичних осіб-платників податків та Держреєстрі загальнообов'язкового державного соцстрахування. Щоб обрахувати пенсії у таких випадках, визначають розмір середньої зарплатні за відповідною професією чи посадою на підприємстві, в установі, організації, у кожному місяці роботи (за наявності підприємства, де працювала особа, чи правонаступника).

Якщо відсутня відповідна професія чи посада — враховують розмір середньої зарплатні за аналогічними професіями. У разі повної втрати первинних документів про виплати заробітної платні (доходу) за певні періоди, то її визначають за відповідною професією на підприємстві за календарний рік, що передує року, з якого мають призначатися пенсійні виплати.

Якщо підприємство ще існує чи є його правонаступник — відомості про зарплату можна знайти в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. У разі ліквідації чи реорганізації — документи передає ліквідаційна комісія до державних чи місцевих архівних установ. Якщо цього не зроблено, то дані про зарплату визначають, виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за аналогічними професіями, передбаченими відповідною галузевою угодою, за календарний рік, що передує року, з якого призначається пенсія.У Мін'юсті наголошують, якщо документів та даних про зарплату немає, її неможливо встановити за вищевказаними варіантами і Пенсійний фонд відмовляє у розрахунку пенсії через відсутність даних про заробіток за період до 1 липня 2000 року, то громадяни мають  право звернутися до суду про визнання рішень та дій таких органів незаконними.

Нагадаємо, деякі категорії пенсіонерів при виході на заслужений відпочинок можуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій. Йдеться про бюджетників, які працювали на посадах, які дають право на пенсію "за вислугою років".

Читайте також

1