Щороку з України їде 2-3 мільйони заробітчан – експерти

Україна є лідером за кількістю заробітчан у Європі
Головне
Щороку з України їде 2-3 мільйони заробітчан – експерти
Українські мігранти (Фото: Слово і діло)
20 Липня 2021, 15:55
читать на русском

Щороку з України на заробітки за кордон виїжджає від 2 до 3 млн працездатних людей, переважно віком 30-40 років.

Про це розповів перший віцепрем'єр - міністр економіки України Олексій Любченко під час виступу на Всеукраїнському Форумі "Україна 30. Трудові ресурси".

30-40 років – це середній вік нашого заробітчанина, який визначився і, на жаль, не на користь України. Скільки їх таких – молодих, активних, освічених, які створюють економічне зростання нашим сусідам? На жаль, назвати точну кількість наших громадян, які не знайшли себе в Україні, сказати неможливо. За експертними оцінками, від 2 до 3 млн стабільно щороку, - повідомив міністр (досьє Олексія Любченка).

Він зазначив, що Україна є лідером в Європі за кількістю працездатного населення, що працює за кордоном, а також констатував, що наша держава поки що не може повернути заробітчан з-за кордону.

Процитую одну тезу – "ми створимо умови, щоб люди, які роз’їхалися по світу, мали б бажання повернутися додому, "хочу виїхати" ми повинні замінити на "хочу повернутись". Це слова з передвиборчої програми Президента України. Складне завдання і навіть філософське. Якщо ми до цього часу не знайшли відповідь на нього, тоді нам необхідно докорінно переглянути нашу парадигму соціально-економічного розвитку, - підкреслив Любченко.

Нагадаємо, сьогодні ж на форумі Любченко розповів, що в Україні офіційно отримують зарплату лише 11,3 мільйона громадян, ще майже 11 мільйонів не отримують жодних офіційних доходів. Розмір тіньових доходів сягає пів трильйона гривень на рік.

1