Шмигаль і Моравецький зустрілися у Києві: про що домовилися прем`єри України та Польщі (фото)

В Україні перебуває глава польського уряду Матеуш Моравецький
Головне
Шмигаль і Моравецький зустрілися у Києві: про що домовилися прем`єри України та Польщі (фото)
Денис Шмигаль та Матеуш Моравецький (Фото: Урядовий портал)
1 Лютого 2022, 17:17
читать на русском

Прем’єр-міністри України та Польщі Денис Шмигаль та Матеуш Моравецький домовилися про поглиблення співпраці у військовій, енергетичній та транспортній сферах.

Про це повідомляє урядовий портал.

Одним із незмінних пріоритетів у співпраці України та Польщі має залишатися реалізація інфраструктурних проєктів, зокрема в галузі залізничного та дорожнього сектору.

За ініціативи Президентів України та Польщі ми розпочали діалог про поєднання швидкісною залізницею Києва та Варшави. А також розпочали реконструкцію, модернізацію й технічне переоснащення п’яти пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, — сказав Шмигаль.

Сторони також обговорили розбудову нових пунктів пропуску в межах "флагманських ініціатив" програми ЄС для України, мета яких — залучення понад 6 млрд євро інвестицій. Очільник українського уряду висловив сподівання, що Польща активно долучиться до цих проєктів.

Шмигаль також відзначив, що Україна зацікавлена в започаткуванні переговорів про підготовку до укладення Угоди про лібералізацію міжнародних транзитних вантажних перевезень Україна-ЄС.

Українська й польська сторони напередодні домовилися про суттєве збільшення кількості дозволів на здійснення міжнародних вантажних перевезень. А також про скасування обмежень на транзит вантажних вагонів територією України до Польщі залізничним сполученням, — зазначив прем’єр-міністр України.

Як підкреслив Шмигаль, серед іншого планується і перегляд положень Угоди між Урядом України й Урядом Республіки Польща про міжнародні автомобільні перевезення.

Прем’єр-міністр України також підтвердив готовність до подальшої взаємодії з Польщею у межах Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

Моравецький та Шмигаль також обговорили поглиблення співпраці на енергетичному й оборонному напрямі, а також започаткування нових регіональних форматів співробітництва.

Сторони обговорили шляхи поглиблення співпраці на енергетичному напрямі, в тому числі подальшу протидію реалізації "Північного потоку-2". Очільники урядів погодились, що проєкт становить загрозу для всієї Європи.

Питання енергетичної безпеки традиційно перебуває серед пріоритетів нашого двостороннього співробітництва. Ми бачимо перспективним зберігання природного газу польськими, європейськими компаніями в підземних сховищах газу України, а також створення технічних можливостей для імпорту газу з території Польщі, зокрема з польського LNG-терміналу, — зазначив Шмигаль.

Крім того, прем’єр-міністр України висловив упевненість, що найближчим часом буде анонсовано поглиблення взаємодії Збройних Сил України з польськими й литовськими військовими в складі ЛитПолУкрбригу.

Розраховую, що найближчим часом нам також вдасться офіційно започаткувати новий регіональний формат співпраці "Україна – Польща – Велика Британія", — відзначив очільник Уряду України.

Зі свого боку Голова Ради Міністрів Польщі запевнив, що вони готові передати Україні військову допомогу для підвищення обороноздатності. Матеуш Моравецький також наголосив, що суверенна й демократична Україна є в інтересах всієї Європи, і Польща готова надавати Україні допомогу в питаннях газової сфери, оборони, стабілізації економіки та гуманітарної сфери.

Нагадаємо, очікується, що днями Україну також відвідають прем'єр-міністри Великої Британії Борис Джонсон і Нідерландів Марк Рютте.

Читайте також

1