Шойгу, Захарова, олігархи та пропагандисти: хто потрапив під санкції ЄС, Великої Британії та США проти Росії

Європа та Америка відреагували на військове вторгнення Росії на території України
Головне
Шойгу, Захарова, олігархи та пропагандисти: хто потрапив під санкції ЄС, Великої Британії та США проти Росії
Сергій, Шойгу, Марія Захарова, Антон Вайно, Маргарита Сімоньян / Колаж Парламент.UA
23 Лютого 2022, 14:32
читать на русском

Європейський Союз, Велика Британія, США запровадили санкції проти фізичних осіб з Росії, банки та низку об'єктів через військову агресію РФ проти України. Зокрема під санкції ЄС потрапили високопоставлені російські чиновники, вищі військові керівники та співробітники пропагандистських кремлівських ЗМІ.

Як пише "Європейська правда", санкційний список мають оприлюднити 23 лютого.

Які санкції ввів Європейський Союз

Поки що офіційно відомо, що ЄС затвердив санкції проти 351 депутата Держдуми РФ (всі, хто ініціював процес визнання Росією "незалежності" ОРДЛО). Також санкції стосуються 24 фізичних та 3 юридичних (банки "Росія", ВЕБ і Промсвязьбанк) особи.

До санкційного списку ЄС потрапили наступні фізичні особи:

  • міністр оборони РФ Сергій Шойгу,
  • голова адміністрації президента РФ Антон Вайно,
  • велика група військових,
  • віцеспікер Держдуми Пьотр Толстой,
  • речниця МЗС Росії Марія Захарова,
  • керівник телеканалу RT Маргарита Сімоньян,
  • телеведучий Владімір Соловйов.

Які санкції ввела Велика Британія

Своєю чергою прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про санкції проти п'яти російських банків: "Россия" (основний акціонер - друг президента Росії Юрій Ковальчук), "Промсвязьбанк", "Генбанк" (один з найбільших банків Криму), "Черноморского банка развития и реконструкции" и "Индустриального сберегательного банка".

Також Велика Британія запровадила санкції проти наближених до президента РФ Володимира Путіна олігархів - проти Геннадія Тимченка та родини Ротенбергів.

Які санкції запровадили США проти Росії

Міністерство фінансів США оприлюднило імена членів російської бізнес-еліти, проти яких американський уряд наклав санкції через визнання Росією незаконних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей, пише Цензор.НЕТ.

Під санкції США потрапили два російські державні банки:

  • "Внэшэконом", що відповідає за залучення грошей на Заході та володіє 77,63% акцій ЦСКА. Відтак російський футбольний клуб зіткнеться з тими ж обмеженнями, що і їхній власник.
  • "Промсвязьбанк", який обслуговує оборонний сектор.

Також до санкційного списку США потрапили 42 дочірні структури "Внєшеконома" (25) та "Промсвязьбанка" (17), а саме: "БелВЭБ", "Проминвестбанк", "ВЭБ-лизинг", "ВЭБ Капитал", "ВЭБ Инжиниринг", "Инфравэб", ВЭБ.ДВ, "ВЭБ Азия Лимитед", "Инфраструктура Моложаниново", курорт "Золотое кольцо", "Российский экспортный центр", VEB Ventures, "ВЭБ Сервис", Фабрика проектного финансирования, "Сибуглемет", "Ангстрем-Т", "НМ-Тех", АО "Слава", "Торговый квартал-Новосибирск", "Байкал.Центр", "ПроГород", "ВЭБ.РФ Управление активами", "Росэксимбанк", "Российское агентство по страхованию экспортных кредитов и инвестиций", "Алькес Трейд", "Антарес", ООО "Элитные дома", "ПСБ Инновации и Инвестиции", "Эра", "ПСБ-Форекс", ООО "Хольцвуд", ООО "Коурф", "УК Промсвязь", ООО "Паскаль", "ПСБ Бизнес", Санкт-Петербургская международная банковская конференция, "Сергиево-Посад Лэнд", "ПСБ Авиализинг", "ТехноСофт", ООО "Тринитекс", "ПСБ Лизинг".

Крім того, під американські санкції потрапив суверенний борг РФ. Це означає, що Росія більше не зможе залучати західні гроші для його фінансування ні в США, ні в Європі.

Також США ввели санкції проти низки фізичних осіб:

  • Дениса Бортникова – сина голови ФСБ РФ Олександра Бортникова. Денис Бортников обіймає посади заступника президента російського державного банку "ВТБ" та є головою правління банку;
  • Петра Фрадкова – виконавчого директора "Промсвязьбанку" та сина експрем’єр-міністра РФ Михайла Фрадкова, який обіймав посаду очільника Служби зовнішньої розвідки Міноборони РФ.

Як з'ясував Мінфін США, Петро Фрадков особисто був залучений у процеси налагодження контрактів банку з оборонною галуззю Росії. Він публічно брав участь у спільних засіданнях з Путіним, на яких погоджували угоди про надання коштів для державних оборонних проєктів. Також Фрадков є генеральним директором ПАТ "Російський експортний центр", який є підрозділом "Внешэкономбанка", проти якого США також ввели санкції.

  • Володимира Кирієнко – колишнього віцепрезидента держкомпанії "Ростелеком", виконавчого директора групи "VK Group" та сина першого заступника голови адміністрації президента РФ Володимира Кирієнка.

За інформацією уряду США, Сергій Кирієнко керує напрямом внутрішньої політики в Російській Федерації. Володимир Кирієнко залучений в управління найбільшою російською соціальною мережею "ВКонтакте".

У Мінфіні пояснили, що уряд США заблокував все майно та фінансові активи на території Америки цих трьох згаданих осіб. Водночас будь-який банк, який погодиться здійснювати транзакції та операції із під санкційними росіянами, може потрапити під санкції США.

Своєю чергою батьки цих трьох підсанкційних росіян вже перебувають під санкціями Мінфіну США.

Нагадаємо, що персональні та економічні санкції терміном на 10 років запровадила Верховна Рада України проти депутатів Держдуми, які брали участь у голосуванні про визнання так званих "ЛНР" та "ДНР".

Читайте також

1