Штрафи за кредитами і допомога дітям: Зеленський підписав низку законів

Документи спрямовані на захист українців, які проживають в зоні ООС
Штрафи за кредитами і допомога дітям: Зеленський підписав низку законів
Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)
12 Червня 2021, 18:05
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав низку законів, які покликані покращити соціальний захист громадян, що проживають у зоні ООС.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Зокрема Зеленський (досьє Володимира Зеленського) підписав закон "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг".

Закон скасовує заборону нараховувати пені та штрафи на основну суму заборгованості за кредитами, які брали після 1 травня 2021 року громадяни України, котрі проживають на території проведення АТО (крім окремо визначених населених пунктів).

Відповідні положення застосовуються до договорів, укладених після 1 травня або до яких після цієї дати за погодженням сторін вносилися зміни щодо продовження строків, зменшення розміру відсотків і штрафів.

Тобто українці, які проживають у зоні проведення АТО/ООС і мають заборгованість за кредитами, взятими до травня цього року, і надалі мають право не платити пеню та штрафи на основну суму заборгованості.

Також, згідно з документом, скасовується заборона на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, що оформлені після травня 2021 року під заставу нерухомості, яка належить громадянам і представникам малого й середнього бізнесу та розташована в зоні проведення АТО/ООС.

Таким чином залишиться в дії заборона виселяти громадян із житлових будинків, переданих в іпотеку за чинними кредитними договорами, навіть на підставі судового рішення про звернення стягнення на об’єкт іпотеки.

Це гарантує збереження прав для людей, які мали або мають складне фінансове становище через проведення АТО/ООС, але водночас спростить доступ громадянам, котрі володіють нерухомістю в Луганській, Донецькій та частині Харківської області, до банківського кредитування, зокрема державних програм "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступна іпотека 7%" на рівних умовах з усіма громадянами України.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також

Також Зеленський підписав Закон "Про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення дітям з інвалідністю, постраждалим від вибухонебезпечних предметів, розміру державної соціальної допомоги" № 1477-ІХ.

Документ збільшує на 50% розмір державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років, інвалідність яких пов’язана з пораненням чи іншим ушкодженням здоров'я від вибухонебезпечних предметів.

Зв’язок між інвалідністю та отриманням травми від вибухонебезпечних предметів встановлюють лікарсько-консультативні комісії закладів охорони здоров’я.

Закон набирає чинності з 1 липня 2021 року.

Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт, спрямований на підтримку громадян України, які мають невиконані зобов`язання за кредитними договорами в іноземній валюті під заставу житла.