Зеленський підписав закон про валютні кредити українців: що це означає

Документ має захистити тих, хто взяв кредити в іноземній валюті, але не зміг своєчасно виплачувати
Важливо
Зеленський підписав закон про валютні кредити українців: що це означає
Валюта (Фото: НБУ)
21 Квітня 2021, 21:13
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті" № 1381-IX, який Верховна Рада ухвалила 13 квітня 2021 року.

Як повідомила пресслужба Офісу президента, документ має захистити тих, хто взяв кредити в іноземній валюті, але не зміг своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами, серед іншого, через збройну агресію проти України.

Зазначається, що низка позичальників мають кредити, які були видані ще у 2006-2007 роках. Вже з 2011 року іпотечне кредитування в іноземній валюті заборонене.

З початком збройної агресії проти України та окупації частини території відбулися значні курсові коливання, що вдарило по здатності позичальників обслуговувати валютні кредити. Але тягар від зміни курсу не має перекладатися виключно на позичальників, - йдеться у повідомленні.

Тому лише ті позичальники, які не мали простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 року або погасили її до дня реструктуризації, мають право скористатися умовами реструктуризації за законом.

А саме: валютні зобов’язання конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на день проведення реструктуризації, та офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим Нацбанком на дату надання кредиту.

Читайте також

Тобто раніше сплачений штраф зараховується в погашення тіла та процентів за кредитом; відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

Після реструктуризації позичальник має погасити кредит протягом 10 років, проценти за яким сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті – український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%. Кредит можна погасити достроково у будь-який момент.

Нагадаємо, що міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що Кабінет міністр планує запустити нову програму надання іпотечних кредитів 2021 року. За цією програмою, 30 тисяч українських сімей зможуть придбати собі житло.

1