Шуляк пояснила, коли українцям дозволять не платити кредит за знищене майно під час війни

Існуватиме два варіанти дій: "замороження" та "прощення" кредиту
Головне
Шуляк пояснила, коли українцям дозволять не платити кредит за знищене майно під час війни
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Українцям можуть дозволити не виплачувати кредит за майно чи авто, які були знищені під час війни. Відповідний законопроєкт №7441-1 планують ухвалити до кінця літа.

Про це повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк у Telegram.

У парламенті планують ухвалити відповідний законопроєкт №7441-1 вже до кінця літа. Цей документ дозволить не сплачувати ні відсотки, ні тіло кредиту на житло чи транспортний засіб, який було зруйновано внаслідок війни. Існує два варіанти дій: "замороження" та "прощення" кредиту. Усе залежатиме від місцеперебування майна та можливості офіційно зафіксувати пошкодження, - сказала Олена Шуляк.

Таким чином "заморозити" виплату за кредитом за наявності документів можуть тоді, коли майно опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій, пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій.

"Замороження" (тіло кредиту, відсотки, комісії) кредиту триватиме, поки держава компенсує збитки за знищене російською агресією майно, - пояснила вона.

Своєю чергою "прощення" можливе:

  • коли площа знищеного майна, під який було взято кредит, не перевищує 140 квадратних метрів (для квартири), 250 квадратних метрів (для житлового будинку). Квартира або дім повинен бути єдиним місцем проживання сім’ї позичальника. Це ж стосуватиметься знищеного єдиного автомобіля з робочим об’ємом двигуна не більше 2500 см;
  • станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість;
  • якщо така квартира, будинок чи автомобіль у кредиті є єдиними.

Відповідну заяву можна буде подавати в період дії воєнного стану і ще 3 місяці після дня його припинення, - додала вона.

Нагадаємо, українці, які втратили житло під час війни, можуть отримати компенсацію, або нові будинки чи квартири.

Читайте також

1