Українцям спростили фіксацію руйнувань майна, яке сталося під час війни

В Україні створюють реєстр пошкодженого майна
Головне
Українцям спростили фіксацію руйнувань майна, яке сталося під час війни
Наслідки обстрілів у Луганській області / Фото: t.me/luhanskaVTSA
14 Червня 2022, 20:07
читать на русском

В Україні затвердили уніфіковану форму, що фіксуватиме збитки, завдані житлу українців російськими військами.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Тепер у кожного громадянина, якому пошкодили чи зруйнували житло, буде цифровий документ, що підтверджує його збитки. Цим рішенням ми також закладаємо базу для майбутнього реєстру пошкодженого майна, — сказав він.

Очільник уряду каже, що уряд уже створив спеціальну комісію, яка буде займатися аудитом збитків, завданих військовою агресією росії.

Також будуть створені регіональні комісії на рівні громад, які заповнюватимуть акт з інформацією про тип пошкодження. Всі нові акти будуть складені у цифровій формі через систему Дія, тоді як усі попередні акти будуть відцифровані та внесені у відповідну базу.

Як підкреслив Денис Шмигаль, відповідальним за реалізацію цього процесу і надалі будуть органи місцевої влади.

За його словами, на другому етапі відбуватиметься розробка уніфікованої розрахункової оцінки вартості збитків. Над нею зараз працює Міністерство розвитку громад та територій.

Уряд очікує на ухвалення закону, щоб почати працювати над процесом відшкодування. Зараз цей проєкт на розгляді у Верховній Раді.

Шмигаль зазначив, що повноцінний процес відшкодування почнеться одразу після того, як конфісковані російські кошти на Заході надійдуть до України.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволить збирати інформацію про пошкоджене російською армією майно за допомогою "Дії".

Читайте також