Збитки України через війну перевищать 1 трлн доларів - Шмигаль

Лише на початок березня прямі збитки становлять 560 млрд доларів
Збитки України через війну перевищать 1 трлн доларів - Шмигаль
29 Березня 2022, 16:04
читать на русском

Збитки України через напад Росії з врахуванням майбутніх втрат становитимуть понад 1 трлн доларів.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

За його словами, даний підрахунок поки що експертний, але збитки вже структуровані.

Перша частина – це прямі інфраструктурні збитки. “Це те, що ми втратили в результаті прямого руйнування – мости, дороги, житло, будівлі, але ці цифри щоденно ростуть. Зараз наша оцінка – близько 120 млрд дол.”, – сказав Шмигаль.

З урахуванням військової інфраструктури та інших цивільних витрат, то ця цифра зростає до понад 270 млрд.

Друга частина – підрахунок втрат нашої економіки, падіння ВВП в розрахунку на місяці, коли у нас будуть тривати бойові дії.

Це недоотриманий прибуток та невкладені інвестиції наших підприємств. За нашими розрахунками ця сума складає понад 290 млрд дол., – зазначено у повідомленні.

Третя частина – збитки, отримані державою внаслідок зменшення ВВП в перспективі. “До війни у нас були плани, як буде зростати наша економіка. Тепер підприємства, які мали приносити державі доходи, зруйновані. Тому після війни, звичайно, буде суттєво коригування”, – пояснив Шмигаль.

За його словами, за першими двома частинами збитки станом на початок березня становлять понад 560 млрд доларів.

Це прямі втрати. По третій частині – збитки, пораховані непрямим способом, з урахуванням втрат в наступні роки – складають більше триліона долларів, – підсумував він.

Нагадаємо, представники української делегації дали брифінг за результатами переговорів у Туреччині, які тривали протягом трьох годин. Зараз жодного договору з росіянами не підписано, однак є певні домовленості щодо майбутнього переговорного процесу.

Читайте також