Сім нових функцій стали доступними у "Дії": подробиці

Користувачі можуть оформити субсидії, призначити або перерахувати пенсії, отримати довідку про стаж
Головне
Сім нових функцій стали доступними у "Дії": подробиці
Застосунок “Дія”, Михайло Федоров (фото: УНІАН)
29 Листопада 2021, 17:00
читать на русском

На порталі "Дія" нововведення - презентовано сім нових соціальних послуг.

Зокрема, відтепер онлайн можна оформити субсидії, призначити або перерахувати пенсії, отримати довідку про страховий та трудовий стаж, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Які послуги стануть доступними:

  • заява на субсидії;
  • призначення пенсій;
  • перерахунок пенсій;
  • довідка про трудовий стаж;
  • довідка про страховий стаж;
  • довідка про доходи пенсіонера;
  • витяг із реєстру застрахованих осіб.

Тепер, щоб отримати одну із цих послуг, треба лише заповнити заяву онлайн — у зручному для вас місці та в будь-який час. Далі заява автоматично надійде до відповідних органів, - кажуть у Мінцифрі.

 Які нові послуги доступні на порталі Дія, деталі:

Оформлення субсидій. Субсидії — друга за популярністю держпослуга після зміни місця реєстрації. Цього року їх отримують 2,7 млн українців, а з держбюджету у 2021 було виділено 104,1 млрд грн. Раніше, щоб оформити субсидію, треба було йти у ЦНАП, заповнювати заяву, приносити купу папірців або ж навіть їхати до райцентру. Зараз достатньо подати заяву на порталі Дія та підписати своїм КЕП. 30 хв на заповнення у зручний для вас час — і жодної ксерокопії документа. Заява автоматично надійде до органів соцзахисту, які призначають субсидії. Крім того, субсидія на більшість видів послуг ЖКГ продовжуватиметься автоматично, якщо у людини протягом року нічого не змінилося.

Призначення та перерахунок пенсій. За даними ПФУ, щороку 400 тисяч українців оформлюють пенсію, а майже 900 тисяч подає заяву на її перерахунок. Тепер усе це можна зробити на порталі Дія, не витрачаючи жодної хвилини в чергах. Заповнюєте анкету, завантажуєте необхідні документи та надсилаєте заявку. Процес максимально автоматизований, щоб кожен міг це зробити. Скоротили кількість документів, полів для заповнення та час на очікування. Треба зазначити, який вид пенсії ви хочете отримувати та в який спосіб — на банківську карту чи у відділенні пошти. Далі заявка потрапить на розгляд у Пенсійний фонд автоматично.

ОК-5, ОК-7, витяг з реєстру застрахованих осіб та довідка про доходи пенсіонера. ОК-5 та ОК-7 — одні з найпопулярніших довідок в Україні. Щороку їх видають 2,8 млн. Це довідки про ваш трудовий та страховий стаж. Вони потрібні при оформленні на роботі або для призначення пенсії, нарахування лікарняних. Тепер їх можна згенерувати на порталі Дія в декілька кліків. Нікуди ходити для цього не потрібно. Те саме стосується і витягу з Реєстру застрахованих осіб та довідки про доходи пенсіонера. У декілька кліків ви можете отримати всю актуальну інформацію. На порталі Дія не треба буде подавати ніяких додаткових папірців. Необхідна довідка сформується та надійде на вашу електронну пошту.

Нагадаємо, що уряд затвердив зміни, які спростять процедуру оформлення паспорта громадянина України.

Читайте також наш матеріалДодаток "Дія": які послуги у смартфоні пропонує держава та як їх отримати 

Читайте також

1