Ситуація на ЗАЕС: є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин

Рашисти пошкодили азотно-кисневу станцію
Головне
Ситуація на ЗАЕС: є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин
Окупанти на Запорізькій АЕС Фото: https://www.facebook.com/energoatom.ua
9 Серпня 2022, 12:55
читать на русском

Запорізька атомна електростанція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це повідомили в НАЕК "Енергоатом".

Зазначається, що періодичний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

У результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків. Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека. Також пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС, - кажуть в Енергоатомі.

Наразі український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України, - додали в НАЕК.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

1