Ситуація з ковідом в Одесі: хворі пропонують тисячу доларів за місце в реанімації - волонтери

У лікарнях міста переповнені коронавірусні відділення
Головне
Ситуація з ковідом в Одесі: хворі пропонують тисячу доларів за місце в реанімації - волонтери
Хворі на коронавірус в лікарні Фото: Міністерства охорони здоров’я України
25 Жовтня 2021, 10:11
читать на русском

Лікарні в Одесі переповнені хворими на коронавірус, лікарняних ліжок бракує не лише у COVID-стаціонарах, а й у реанімаціях.

Про це повідомила волонтерка та керівниця благодійного фонду "Корпорація Монстрів" Катерина Ножевнікова у Фейсбуці.

За її словами, хворі та їхні родичі пропонують лікарям гроші, аби їм знайшлося місце у реанімації, чи у палаті ковідного відділення лікарні.

За місце в реанімації пропонували мені тисячу доларів. На моє запитання "ви пропонуєте відключити кого то, та покласти вашого родича? Ви розумієте, що місць реанімаційних немає і там вже в відділеннях черга з тих, хто лежить в терапіях і чекає", дівчина гірко розплакалася - я хочу врятувати маму. Знаю, що люди платили й більше, - написала волонтерка.


Ножевнікова також зазначила, що у лікарнях катастрофічна нестача кисневих концентраторів, які є важливою частиною лікування COVID-19 у складних випадках.

Концентратори закінчилися. Лист очікування вже понад 20 осіб. Пріоритет - люди з важкої хронікою, самотні люди похилого віку. Граємо в господа Бога - нумо даймо цьому, у нього більше шансів. Ні, давай ось цій бабусі. У неї сьогодні день народження і сатурація падає швидко..., - розповіла вона.


Волонтерка каже, що в Одесі "швидкі стоять в черзі біля стаціонарів".

А ще дуже хочеться звернутися до тих, хто приїжджає за концентраторами на машинах вартістю 50-100 тисяч дол. Ми не поділяємо зараз людей за фінансовими можливостями. Комерційні прокати вже порожні стоять і вашим мамам, татам, бабусям теж потрібно дихати... А ви розвертаєтеся і вдаєте, що вам все винні... соромно. Дуже... Ніяких пріоритетів не може бути тому що ми - знайомі... Я ніколи не посуну незнайому бабусю з сатурацією 80 заради свого знайомого з сатурацією 90, - додала Ножевнікова.

Тим часом Одеська область 25 жовтня знову опинилася на другому місці в країні за темпами поширення інфекції - 1262 хворих за добу. За добу померли від ковіду 37 мешканців області.

Нагадаємо, головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький заявив, що в Україні у зв'язку зі стрімким поширенням коронавірусу через 10-14 днів може бути колапс медичної системи.

Читайте більше у нашому матеріалі про завантаженість медичної системи через нову хвилю коронавірусу: Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах

Читайте також

1