Скасування безплатного проїзду для пільговиків - що пропонує уряд

Кабмін пропонує урівняти пільгові права громадян у різних областях
Головне
Скасування безплатного проїзду для пільговиків - що пропонує уряд
9 Квітня 2021, 14:28
читать на русском

В Кабміні пропонують надати право органам місцевого самоврядування визначати порядок та розміри виплат на проїзд пільговиків.

Як повідомляє Міністерство соціальної політики України, з такою інціативою виступив заступник міністра Віталій Музиченко.

Коментуючи питання щодо монетизації пільгового проїзду громадян, він сказав, що вважає доцільним надати право органам місцевого самоврядування визначати порядок та розміри виплат на проїзд громадян пільгових категорій.

Законами України встановлено для окремих категорій громадян право на пільги з оплати проїзду, зокрема, для ветеранів війни, осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, жертв нацистських переслідувань, осіб з інвалідністю та інших - близько 2,4 млн осіб. При цьому відповідно до Бюджетного кодексу України видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд та інші передбачені законодавством пільги належать до видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, - нагадав він.

Читайте також

Проте, за словами Музиченка, існує проблема щодо забезпечення прав осіб на вказані пільги, оскільки органи місцевого самоврядування виділяють кошти на їх надання в недостатньому обсязі або взагалі не виділяють.

По-перше, в Україні є 8 законів, які регламентують право на пільговий проїзд для 2,4 млн осіб, але ці особи живуть в різних територіальних одиницях України і мають абсолютно різний доступ до транспортної інфраструктури. Тобто, якщо ми говоримо про пільговика, який проживає в містах Київ, Харків, - він має доступ, як мінімум, до 4-х видів міського транспорту, приміського, міжміського тощо. А з іншої сторони, якщо особа проживає у сільській місцевості і там приміський транспорт працює в режимі 1, 2 чи 3 рази на тиждень, то в такої людини, в принципі, є обмежені можливості доступу до інфраструктури, - сказав чиновник.

Музиченко хоче, аби органи місцевого самоврядування могли самостійно визначати форму, розміри та періодичність виплат, в залежності від спроможності місцевого бюджету.

На його думку, форма монетизації може бути різною. Це можуть бути готівкові виплати, зараховані кошти на картку, це можуть бути зараховані поїздки на картку.

Ми передбачаємо те, що законодавча перспектива у разі підтримання може набрати чинності з 2022 року. Але тут потрібно провести підготовчу роботу з самими органами місцевого самоврядування для того, щоб визначитися із цим порядком, - додав заступник міністра.

Читайте також