Скільки грошей закладено на війну у бюджеті-2024: інфографіка

Видатки бюджету-2024 передбачені в сумі 3 трлн 355 млрд гривень. Загалом на сектор оборони піде безпеки 1 трлн 692,6 млрд грн. Це становить 22,1% ВВП.
Головне
Скільки грошей закладено на війну у бюджеті-2024: інфографіка
Війна в Україні facebook.com/MinistryofDefence.UA
10 Листопада 2023, 18:46
читать на русском

В ухваленому Верховною Радою 9 листопада законі про державний бюджет України на 2024 рік передбачено 94,3 млрд гривень додаткових коштів на виробництво зброї та дронів.

Гроші на виробництво зброї та дронів

Як зазначив міністр фінансів Сергій Марченко, доходи, отримані від ПДФО з військових, будуть вилучені з місцевих бюджетів та спрямовані до спеціального фонду держбюджету з їх цільовим використанням:

  • 43,3 млрд грн - на виробництво та закупівлю морських дронів і БПЛА,
  • 51 млрд грн на впровадження нових технологій в секторі ОПК та для виготовлення зброї.

Видатки бюджету-2024 передбачені в сумі 3 трлн 355 млрд гривень. Загалом на сектор оборони піде безпеки 1 трлн 692,6 млрд грн. Це становить 22,1% ВВП.

Закон про військовий ПДФО

Верховна рада 8 листопада ухвалила закон про перенаправлення податку на доходи військових (ПДФО) з місцевих бюджетів до держаного бюджету до кінця війни.

Ресурс від ПДФО з військових (96,3 млрд грн) у 2024 році буде спрямовано до спецфонду держбюджету на конкретні цілі:

  • 45% - для виробництва та закупівлі спецтехніки і обладнання (безпілотники, морські дрони) - Адміністрації Держспецзв'язку;
  • 45% - Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення.
  • 10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

Бюджет Міністерства оборони

За даними пресслужби Міноборони, видатки міністерства оборони складатимуть 1 трлн 164 млрд гривень, з яких:

  • 862 млрд гривень - на утримання військовослужбовців ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту. Ці гроші підуть на виплату грошового забезпечення та заробітної плати, харчування, придбання форми, амуніції та засобів індивідуального захисту.
  • 265,4 млрд гривень - на закупівлю зброї, техніки, БПЛА та боєприпасів, а також відновлення пошкодженої під час бойових дій техніки.
  • 36 млрд гривень - на експлуатаційні витрати та відновлення інфраструктури ЗСУ.

Нагадаємо, 9 листопада Верховна Рада України ухвалила у другому читанні проєкт закону про державний бюджет на 2024 рік. За відповідне рішення проголосували 276 депутатів.

Читайте також

1