Скільки українців вважають себе щасливими під час війни - опитування КМІС

Показник "щасливого населення" практично не змінився, порівняно з довоєнним періодом
Головне
Скільки українців вважають себе щасливими під час війни - опитування КМІС
Українці (Фото: picabu)
7 Липня 2023, 19:48
читать на русском

Станом на травень 2023 року, попри понад рік повномасштабної війни, 70% українців вважають себе щасливими, не вважають себе щасливими - 15%.

Про це свідчать дані опитування КМІС.

Таким чином, показники майже не змінилася. У грудні 2021 року, напередодні вторгнення, 71% українців вважали себе щасливими, а 15%, навпаки, не вважали себе такими.

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, самооцінка щастя є одним із важливих суспільних індикаторів самопочуття населення і непрямим індикатором "міцності" на тлі складного воєнного періоду.

Інші опитування КМІС показують ряд негативних наслідків для пересічних українців унаслідок російського вторгнення: 78% говорять про поранення або загибель принаймні когось з родичів чи друзів, 64% - про зниження доходів, 29% - про втрату роботи. Крім цього, 64% відзначають погіршення психічного здоров’я, 55% - фізичного здоров’я.

"Тому принципово важливо, що показник щастя практично не змінився і в цілому, і серед окремих категорій населення. Українці попри море труднощів і викликів сьогодення знаходять способи адаптуватися до складної реальності та рухатися вперед", - додав він.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування 26 травня - 5 червня 2023 року серед 984 респондентів. Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, абсолютна більшість українців (78%) мають близьких родичів або друзів, які отримали поранення або загинули через російське вторгнення. І жителі Заходу, і жителі Сходу переживають втрати, спричинені Росією.

Читайте також

1