"Слуга народу" Аллахвердієва вийшла заміж за бізнесмена Кормишкіна, пов`язаного з колаборантом Сальдо

Саме родині пана Юрія нинішній гауляйтер окупованої частини Херсонщини свого часу передав пансіонат на узбережжі Чорного моря
"Слуга народу" Аллахвердієва вийшла заміж за бізнесмена Кормишкіна, пов`язаного з колаборантом Сальдо
Фігурантка одного із сексистських скандалів Ірина Аллахвердієва з колегами-чоловіками (Фото: УНІАН)
22 Серпня 2023, 18:39
читать на русском

Нардепка Ірина Аллахвердієва зі "Слуги народу" вийшла заміж за миколаївського бізнесмена Юрія Кормишкіна – він, імовірно, пов’язаний з колаборантом Сальдом через вкрадений пансіонат "Прибій" на Херсонщині.

Про це йдеться у матеріалі видання "Стопкор".

Народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Аллахвердієва офіційно стала дружиною свого земляка – бізнесмена і депутата Миколаївської обласної ради Юрія Кормишкіна. Вона навіть змінила прізвище у соціальних мережах. Весілля депутатки і бізнесмена відсвяткували в Одесі у кінці квітня, повідомляють ЗМІ.

Для обох це вже не перший шлюб. Церемонія не була гучною, і, ймовірно, це одруження так і залишилося б майже непоміченою новиною зі світської хроніки, якби не один момент. Аллахвердієва, яка неодноразово потрапляла у поле зору ЗМІ завдяки лакшері-гардеробу, – чинна депутатка монобільшості й членкиня Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. А прізвище Кормишкіна раніше вже фігурувало у розслідуванні, пов’язаному з рейдерськими справами Володимира Сальда – окупаційного "голови" Херсонщини.

Чим відомий Юрій Кормишкін

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, бізнесмен володіє однією із найбільших українських агрокомпаній "Південна Аграрно-Експортна Компанія" (ПАЕК), потужності якої сконцентровані на Миколаївщині та Одещині. Він також з 2015 року є уповноваженою особою Миколаївської обласної організації політичної партії "Наш край", створеної вихідцями з проросійської Партії регіонів.

Із попередньою дружиною Тетяною пан Юрій розлучився у 2021 році. За інформацією миколаївського видання Inshe.TV, це розлучення стало найдорожчим в історії південного міста. Пара, яка виховувала чотирьох спільних дітей, не могла домовитися щодо поділу майна – житлової нерухомості, пансіонату, естетик-клубу, офісу, адмінбудівель тощо, і суд у 2022 році наклав на майно арешт.

А вже навесні 2023 року Кормишкін побрався зі "слугою народу" Аллахвердієвою.

"СтопКор" звернув увагу на це весілля, оскільки прізвище миколаївського мільйонера Кормишкіна вже було відоме журналістам через вкрадений Сальдом пансіонат "Прибій" на Херсонщині. У 2020 році, у розпал судових розбірок щодо віджатого Сальдом майна ПАТ "Херсонбуду" (до якого входить і пансіонат "Прибій") 90% бази відпочинку були переписані на першу дружину бізнесмена.

Формально Тетяна Кормишкіна начебто викупила їх у підставної особи Сальда – Ромащенка (ця людина фігурує у справі й по інших захоплених Сальдом об’єктах).

Фізично пансіонат "Прибій" розташований у Залізному Порті – це курортне селище на Херсонщині на початку березня 2022 року було захоплене росіянами і наразі контролюється військовими рф та окупаційною адміністрацією регіону (тобто де-факто – усе тим же Сальдом).

Станом на сьогодні, у Державному реєстрі речових прав (ДРРП) власником об’єкта записаний уже сам Юрій Кормишкін. Як з’ясувалось, Тетяна Кормишкіна пробула власницею "Прибою" зовсім недовго. У 2021-му, коли, за інформацією ЗМІ, Кормишкіни розлучались, право власності на 9/10 захопленого Сальдом пансіонату перейшло, власне, до Юрія Кормишкіна.

Чи лише бізнес пов’язує Кормишкіна і зрадника Сальда

В архівах інтернету журналісти "СтопКору" розкопали ще один цікавий факт. Ще до повномасштабного вторгнення миколаївський мільйонер Юрій Кормишкін відкрив нічний клуб "К1st" у центрі Миколаєва. На подію він запросив своє оточення. Серед його гостей – колаборант Сальдо. У цій же компанії два роки тому "засвітилась" і Аллахвердієва.

"Цей вечір Кормишкін провів з друзями, партнерами, однопартійцями, діджеями і співачкою Солохою. Серед його гостей можна було побачити нардепку Ірину Аллахвердієву і ексмера Херсону Володимира Сальда", – йдеться у коментарі до заходу.

З публікації популярного у Миколаєві видання випливає, що Кормишкін, Сальдо і Аллахвердієва ще три роки тому разом тусувались по нічних клубах. Звісно ж, таке неформальне спілкування із зрадником України нині зовсім не пасує іміджу народні обраниці від "Слуги народу". До речі, усі фото з того заходу і сама новина на миколаївському сайті вже видалені, але "кеш" пошукових систем пам’ятає все.

Чи можна на підставі наведених фактів вважати Сальда й Кормишкіна пов’язаними особами? І чи підлягає майно, передане Сальдом бізнесмену, конфіскації?

Аби прояснити це питання, редакція "СтопКору" звернулась за фаховим коментарем до правників. Зокрема, ситуацію прокоментував відомий адвокат із багаторічним досвідом Євген Лосовський.

"Коли хтось реально купує об’єкт нерухомості і при цьому обидві сторони є добросовісними, відбувається реальна передача майна, має місце чесний правочин. Утім, якщо насправді угода не переслідує метою перехід майна, а проводиться з метою сховати реального бенефіціара та/або уникнути оподаткування, можна говорити про так званий удаваний правочин", – зазначає Лосовський.

За словами адвоката, удавані правочини можна виявити за опосередкованими ознаками – такими, як занижена вартість угоди, репутаційна характеристика сторін, сфера діяльності покупця.

"Якщо підприємець, який спеціалізується на агробізнесі, раптово купує пансіонат, що не відноситься до його бізнес-інтересів, то це викликає питання. Такі дії можуть розглядатись як удаваний правочин. Тобто у цьому випадку є певні ознаки змови осіб з метою приховати майно від правоохоронних органів. Є підстави припустити, що це – організована група", – вважає юрист.

Водночас словами голови Ради адвокатів Закарпатської області Олексія Фазекоша, навіть за наявності відповідних документів і фото довести факт зв’язку й вилучити у власність держави переданий Сальдом Кормишкіну пансіонат "Прибій" може виявитись досить складно.

"У юридичній практиці існує таке поняття, як добросовісний набувач – набувач, який не знав і не міг знати, що він придбав майно у особи, яка не мала права це майно відчужувати. Якщо новий власник свого часу на законних підставах отримав об’єкт нерухомості, витребувати його через суд буде проблематично. Це майнові питання, які регулюються Цивільним кодексом України і вирішуються суто в судовому порядку. Тому, аби зробити відчуження такого майна на користь держави, потрібно мати обвинувальний вирок стосовно колаборанта (наразі Сальдо обвинувачується у держзраді, СБУ повідомила йому про підозру у вересні 2022 року – ред.) й довести у суді факт незаконної передачі майна. Утім, прокуратура може накласти арешт на таку нерухомість у рамках кримінального провадження", – наголошує юрист.

Що відомо про херсонського колаборанта Сальда

Володимир Сальдо неодноразово потрапляв у фокус уваги журналістів і правоохоронців ще до початку повномасштабної агресії рф. Колишній нардеп і триразовий мер Херсона висловлював проросійську позицію, голосував за "диктаторські закони" 2014 року й, на думку потерпілих, через підставних осіб здійснював рейдерське захоплення таких підприємств, як "Херсонбуд", "Квіти Херсона" та "Банс", а також був причетний до справи про замовне вбивство підприємця Ігоря Пащенка.

Після початку широкомасштабного вторгнення Сальдо став на бік окупантів та потрапив до санкційного списку ЄС. У травні 2023 року Вищий антикорупційний суд конфіскував статки колаборанта Володимира Сальда, який є так званим "т.в.о. губернатора Херсонської області" в окупаційній адміністрації рф.

На цьому тлі давні партнери гауляйтера, з якими Сальдо до повномасштабного вторгнення мав бізнес-зв’язки і разом відпочивав, тепер, імовірно, "замітають сліди" тісних стосунків. Хоча можна припустити: колишній мер Херсона був завербований росіянами ще задовго до окупації регіону. У ті ж часи Сальдо передав "Прибій" родині миколаївського бізнесмена, який, судячи зі світської хроніки, ще тоді був знайомий з Аллахвердієвою.

Читайте також

1