Смерть Єлизавети ІІ: першими з королевою Великої Британії прощатимуться шотландці

Тіло королеви Великої Британії везуть до Единбурга
Смерть Єлизавети ІІ: першими з королевою Великої Британії прощатимуться шотландці
Королева Єлизавета (фото: ЕРА)
9 Вересня 2022, 13:25
читать на русском

Першими з королевою Великої Британії Єлизаветою ІІ прощатимуться в Шотландії, її тіло везуть до Единбурга.

Як повідомляють британські ЗМІ, перша зупинка - замок Голіруд, потім - Единбурзький собор, де буде вшановано пам’ять її величності. Конкретного часу ніхто не називає.

Всі дороги, собори та замки зачинені. З Единбурга тіло королеви мають доправити королівським потягом до Лондона. Вокзал зачинили з учорашньої ночі.

Біля Букінгемського палацу у Лондоні почали збиратися люди одразу після звістки про смерть 96-річної Єлизавети ІІ.

Також британці дякують королеві в соцмережах, що для своїх останніх місяців життя вона обрала саме Шотландію. Бо після Breksit відносини з цією частиною Британії зіпсувалися, і шотландці навіть хотіли провести референдум - відокремитися від Британії і приєднатися до Євросоюзу. Таким вчинком королеви, люди вважають, вона наостанок їх об’єднала.

Королева Великої Британії за кермом Jaguar Фото: telegraph.co.uk

Єлизавета ІІ не ходила до школи, водила під час Другої світової вантажівку та стала першою у світі главою держави, яка спромоглася відкрити Олімпійські ігри у двох країнах. Вона була найдовше з усіх британських монархів на чолі Сполученого Королівства, її правління за тривалістю було другим в історії.

Також Її Величність називали клеєм, який тримає державу разом. 85% населення ніколи й не знали іншого монарха. Про Єлизавету насамперед говорили як про людину, для якої обов'язок був понад усе.

Єлизавета не мала опинитися на троні, оскільки її лінія не спадкувала престол. Все змінив її дядько, який зрікся престолу на користь її батька. Зі смертю тата трон перейшов до неї.

Королева Єлизавета та принц Філіп

Королева Єлизавета та принц Філіп (фото з відкритих джерел)

Майже все правління королеви - 69 років - її підтримував коханий чоловік Філіп. На думку біографів, ще у 13 років Лізі закохалася у Філіпа, а він відповів на її почуття лише за кілька років.

Чимало впливових британців виступало проти цього шлюбу. Причиною були зв'язки родичів Філіпа з нацистською Німеччиною. Але Єлизаветі вистачило сил наполягти на шлюбі, який, зрештою, тривав найдовше серед британських монархів - приніс чотирьох дітей, вісьмох онуків та 12 правнуків.

Найбільшим ударом для монархині стала смерть її коханого - принц Філіп помер 2021 року. Тож платиновий ювілей правління - 70 років - Єлизавета ІІ цьогоріч зустріла без нього. Та попри заяви скептиків, не відмовилася від обов'язків, під час хай і рідкісних заходів лишалася люб'язною з підданими та багато усміхалася.

Королева Британії не залишилася осторонь від війни в Україні. Політичних заяв вона уникала, але зробила щедру благодійну пожертву. А своїм жовто-блакитним вбранням і замовленням до Букінгемського палацу квітів у таких самих кольорах ясно висловила підтримку нашій державі.

Єлизавета ІІ прийняла присягу 15 прем'єрів, серйозно ставилася до свого права бути поінформованою про справи у державі й давати поради, але не знехтувала конституційним відділенням монархії від управління країною.

За 70 років її правління світ змінився до невпізнаваності - а Єлизавета ІІ за цей час спромоглася стати для Британії якорем, який тримав країну.

Нагадаємо, що після смерті королеви Великої Британії Єлизавети II, новим королем Сполученого Королівства став її син та спадкоємець Чарльз, герцог Единбурзький.

Читайте також

1