Принц Філіп: яким був чоловік Єлизавети ІІ і чим він запам`ятався світу

Світ згадує життєвий шлях принца Філіпа та його роль у монаршій родині Великої Британії
Ексклюзив
Принц Філіп: яким був чоловік Єлизавети ІІ і чим він запам`ятався світу
Королева Великої Британії Єлизавета ІІ та принц Філіп (Фото: ВВС)
9 Квітня 2021, 17:53
читать на русском
Герцог Единбурзький, принц Філіп запам`ятався світу найперше як чоловік британської королеви Єлизавети ІІ, її помічник, талановитий морський офіцер, любитель спорту і захисник дикої природи. Про нього кажуть, що він був людиною із сильним характером і власними принципами, від частини яких йому довелося відмовитися через кохання до своєї дружини та традиції британської монаршої родини.

Сьогодні вранці, 9 квітня, 99-річний принц мирно помер у Віндзорському замку, не доживши кілька місяців до столітнього ювілею. Філіп був найстарішим в історії подружжям правлячого британського монарха. 25 лютого 2013 він став найстарішим в історії членом британської королівської сім'ї чоловічої статі.

Дитинство і юність принца Філіпа

Майбутній принц Філіп народився 10 червня 1921 року на грецькому острові Корфу.  Однак у його свідоцтві про народження записана інша дата  - 28 травня 1921 року, бо Греція тоді ще не перейшла на григоріанський календар.

Принцу Філіпу один рік

Принц Філіп у дитинстві

Філіп був п'ятою дитиною і єдиним сином принца Андрія, сина короля Греції Георга I і брата короля Костянтина, що царював на той час. При народженні Філіп отримав титул принца Грецького і Данського. Принц Андрій належав до данського дому Глюксбургів, що царював у Греції. Його дружина і мати Філіпа принцеса Аліса належала до роду Баттенбергів (була племінницею російської імператриці Олександри Федорівни).

Принц Філіп у грецькому костюмі (Фото 1930 року)

Філіп є правнуком данського короля Кристіана IX, праправнуком англійської королеви Вікторії і російського імператора Миколи I. Після зречення від престолу короля Костянтина у 1922 році  родину принца Андрія вигнали з Греції, тому вони оселилися в Парижі.

Семирічний принц Філіп з матір`ю

Згодом батьки Філіпа розлучилися. Через це у матері стався нервовий зрив, її примусово помістили до психіатричної лікарні, а Філіпа відправили до родичів у Британію. Частина родичів Філіпа мешкала в Німеччині, тож там він теж час від часу бував і кілька років навіть навчався, хоча німецьку все життя знав погано. Згодом старші сестри Філіпа вийшли заміж за німецьких аристократів, симпатиків нацистського режиму, і в часи Другої світової підтримувати близькі стосунки з ними вже було неможливо.

Служба у морському флоті, участь Філіпа у ІІ Світовій війні

У 1939-40 роках Філіп вчився в Королівському військово-морському коледжі в Дартмуті. Після випуску отримав звання мічмана і пройшов на Військово-морському флоті всю Другу світову війну, закінчивши її у званні старшого лейтенанта. Зокрема брав участь у знакових подіях — війні з Японією на Тихому океані та підписанні акту про капітуляцію цієї країни у вересні 1945-го.

Принц Філіп (зліва) у шкільній виставі

2 вересня 1950 року він здійснив мрію будь-якого морського офіцера, ставши капітаном судна - шлюпа "Мегпай".

Принц Філіп завершив службу на Військово-морському флоті в 1951 році у чині лейтенант-командора (капітана 3-го рангу), оскільки його дружина саме стала королевою, а сам він почав виконувати обов`язки принца. У 1952 році йому присвоїли звання командора (капітана 2-го рангу). Надалі йому присвоювалися лише почесні військові звання.

Принц Філіп (сидить у центрі) з товаришами з морського коледжу, 1939 рік

Принц Філіп на кораблі

Герцог не був людиною, яка довго шкодує за минулим, проте пізніше зізнавався, що був засмучений тим, що не міг продовжити службу на флоті. Його сучасники кажуть, що особисті якості принца Філіпа дозволяли йому дослужитися до головнокомандувача Королівським флотом.

Принц Філіп на службі

Знайомство і одруження з Єлизаветою ІІ

Уперше вони зустрілися коли герцог ще навчався у Британії в 1934 році. Тоді майбутній королеві було лише 8 років, а Філіпові — 13. До речі, Філіп та Єлизавета є далекими родичами — чотириюрідними братом і сестрою зі спільною прапрабабусею, британською королевою Вікторією.

Між Філіпом та Єлизаветою зав'язалося листування, і в 1946 році Філіп попросив у короля дозволу одружитися зі спадкоємицею престолу. Вибір доньки певний час не сприймав батько Єлизавети, король Георг VI. Філіп здавався йому недостатньо забезпеченим і доволі грубим.

Єлизавета ІІ і принц Філіп

Перед укладенням шлюбу прийняв прізвище Маунтбаттен (англізовану версію прізвища матері — Баттенберг) і перейшов з грецького православ'я в англіканство. Крім того, він відмовився від титулів "принц Грецький" та "принц Данський" та став британсим підданим. Король Георг VI напередодні укладення шлюбу присвоїв майбутньому зятеві титул герцога Единбурзького, графа Меріонетського і барона Гринвіцького.

Весілля королівського подружжя, 1947 рік

Весільний торт королівського подружжя, 1947 рік

Філіп і Єлизавета одружилися 20 листопада 1947 року. Весілля Єлизавети і Філіпа стало, за висловом Вінстона Черчилля, "яскравим спалахом" у нелегкому повоєнному житті Британії. Герцог повернувся до військово-морської службі і був відряджений на Мальту, де він з принцесою Єлизаветою деякий час міг вести життя звичайної сім'ї військовослужбовця.

Весілля Єлизавети і Філіпа, 1947 рік

Згодом у них народилося четверо дітей: Чарльз, принц Уельський (н.1948), принцеса Анна (н.1950), принц Ендрю, герцог Йоркський (н. 1960) і принц Едуард, граф Вессекський (н.1964).

У 1952 році Єлизавета і Філіп вирушили в тур по країнах Співдружності. Спочатку в цю поїздку повинні були відправитися король і королева, однак стан здоров`я короля не дозволив їм цього зробити. У лютому на сафарі в Кенії Єлизавета і Філіп отримали звістку про те, що король помер від тромбозу коронарної артерії.

Саме Філіпу випало повідомити дружині, що вона стала королевою Великої Британії. Один з його друзів розповідав пізніше, що Філіп виглядав так, ніби "половина світу" впала на його плечі. Перед коронацією було оголошено, що Філіп буде другим за старшинством після королеви в усіх випадках, але ніколи не матиме владних конституційних повноважень.

Весілля Єлизавети і Філіпа, 1947 рік

Біографи королівської родини стверджують, що у герцога Единбурзького було чимало ідей, як модернізувати монархію, проте незабаром він розчарувався спротивом до будь-яких змін з боку найконсервативнішої частини двору. Крім того, йому довелося змиритися з тим, що він не може дати дітям свого прізвища. Рішення королеви про те, що їхні діти носитимуть прізвище Віндзор, а не Маунтбаттен, стало для герцога відчутним ударом.

Я єдиний чоловік у країні, який не може дати своє прізвище дітям, - скаржився він друзям. - Я не що інше, як чортова амеба.

Стосунки Філіпа з принцом Чарльзом

За словами біографа принца Чарльза Джонатана Дімблбі, маленький Чарльз часто плакав через те, що батько сварив його на людях. Його стосунки з батьком були непростими.

Філіп міг розпоряджатися особистим майном королеви і саме він вирішив, яку освіту краще здобувати чотирьом монаршим дітям. Він наполіг на тому, що принц Чарльз піде в його стару школу в Гордонстоуні, висловивши переконання, що жорсткий режим змінить характер схильного до усамітнення сина. Однак юний принц зненавидів школу: він нудьгував за домом і був об'єктом знущань однокласників.

Королева Єлизавета і принц Філіп

Напруженість у стосунках зі старшим сином спливла після публікації біографії принца Чарльза. Як пише Джонатан Дімблбі, саме Філіп змусив Чарльза одружитися з Діаною Спенсер. Однак, у складні періоди, коли сім'ї його дітей розпадалися, герцог проявив себе турботливішим батьком, ніж припускали його критики. Листи, в яких Діана називала Філіпа "дорогий тато", свідчать, що він був джерелом підтримки. Це підкреслює і теплий тон листів, які вона йому писала.

Він був першим, хто намагався зрозуміти їхні проблеми. Можливо, на це його наштовхнули власні спогади про те, як нелегко йому було одружитися з представницею королівської родини, - зауважив біограф.

Принц Філіп був глибоко засмучений невдалими шлюбами трьох своїх дітей - принцеси Анни, принца Ендрю і принца Чарльза, але ніколи не виносив цього на публіку. Філіп ніколи не погоджувався обговорювати свої особисті справи, заявивши в 1994 році одній з газет, що ніколи цього не робив раніше і не робитиме зараз.

Королівська родина під час урочистостей, 1981 рік Фото: AP/BOB DEAR

З роками його різкість у стосунках з дітьми пом'якшала. Це було викликано ворожим ставленням громадськості до королівської родини після смерті принцеси Діани. У 2007 році навіть було опубліковано листування герцога Единбурзького з принцесою Діаною. Це була спроба відкинути звинувачення в тому, що він був вороже налаштований до своєї невістки.

Мохаммед аль Фаєд, батько приятеля Діани Доді аль Фаєда, навіть заявляв, що вона була вбита за наказом принца Філіпа, однак суддя-коронер рішуче відкинув це звинувачення.

За словами біографині королівської родини Інгрід Сьюард, Філіп активно стежив за життям своїх нащадків і не стримувався, коментуючи їхні рішення. Так, від ідеї свого онука принца Гаррі одружитися з Меган Маркл Філіп нібито був не в захваті та сприймав це як добровільну відмову від королівських обов’язків, які свого часу взяв на себе, принісши в жертву чимало особистих прагнень.

Публічна та благодійна діяльність принца Філіпа

Після 1952 року принц Філіп повністю присвятив себе королівської сім'ї, виконуючи численні церемоніальні та благодійні обов'язки. Він був покровителем близько 800 організацій. У 1964—1986 був президентом Міжнародної федерації кінного спорту, в 1981—1996 роках — Всесвітнього фонду дикої природи. У 1973 першим із членів британської королівської сім'ї відвідав СРСР. Загалом за свою кар’єру Філіп одноосібно брав участь у понад 22 тисячах заходів королівського рівня.

Принц Філіп завзято опікувався охороною живої природи.

Чудово, що у нас на планеті таке фантастичне розмаїття форм життя, і всі вони взаємозалежні, - сказав він в інтерв'ю ВВС.  - Я думаю, що якщо ми, люди, отримали владу над їхнім (тварин - ред.) життям і смертю, тобто зникненням і виживанням, ми повинні користуватися нею, керуючись певним почуттям моралі. Навіщо призводити до зникнення чогось, якщо можна цього не робити?"

Однак у 1961 році Філіп втрапив у гучний скандал, убивши тигра під час поїздки до Індії. Публікація фотографій, на яких тигр був зображений як трофей, лише погіршила ситуацію. Але з роками ця історія забулася, а Філіп й надалі використовував свій значний вплив і енергію на користь Всесвітнього фонду дикої природи, першим президентом якого він став у 1981 році.

Людство в своїй діяльності не має права піддавати ризику вимирання цілі види тварин. Якщо знести Вестмінстерське абатство, його можна відновити. Але коли через вас вимерла птаха дронт, ви просто не зможете її повернути. Вона зникла назавжди, - сказав він в інтерв'ю ВВС.

Філіп заслужив широке схвалення за свою прихильність до збереження лісів і кампанію проти надмірного вилову океанської риби.

Протягом усього свого життя принц Філіп захоплювався спортом. Він плавав, грав у крикет і поло, досяг успіху у верховій їзді і протягом багатьох років був президентом Міжнародної федерації кінного спорту.

Однією з важливих сфер його діяльності була турбота про молодь. У 1956 році Філіп заснував Фонд герцога Единбурзького, який видавав премії, що заохочували навички життя в колективі і любов до природи. Проект виявився надзвичайно успішним. За роки існування премії її володарями стали понад шість мільйонів юнаків і дівчат у всьому світі.

Цей проект дозволив молодим людям віком від 15 до 25 років - здоровим і з інвалідністю - кинути собі виклик і взяти участь у різних випробуваннях і заходах, покликаних навчити роботі в колективі і поваги до природи.

Якщо ви допоможете молодим людям добитися успіху в будь-якій сфері діяльності, - сказав він в інтерв'ю ВВС, - це почуття успіху пошириться на багатьох інших.

Скандальні заяви принца Філіпа

На відміну від королеви, яка зазвичай доволі обережна у своїх висловлюваннях, Філіп славився "політнекоректністю". Він неодноразово привертав увагу своїми відвертими й іноді не надто доречними висловлюваннями.Його схильність до відвертих висловлювань іноді сприймалася як хамство і не раз створювала йому проблеми. Відтак він набув репутацію людини, яка не вміє правильно оцінювати ситуацію, особливо під час закордонних візитів.

Зокрема ще замолоду принц заявив, що британські жінки не вміють готувати і що "китайці із задоволенням з’їдять геть усе, що має чотири ніжки, окрім стільця". Щодо їжі були й більш жорсткі коментарі: якось Філіп запитав студента, який повернувся з Нової Гвінеї, як тому "вдалося залишитися нез’їденим".

Один з його найвідоміших ляпів трапився, коли вони з Єлизаветою II були з державним візитом у Китаї в 1986 році. Його приватна ремарка про "розкосі очі" викликала шаленство на сторінках британських таблоїдів, проте в самому Китаї зауваження пройшло майже непоміченим.

У 1995-му принц запитував шотландця-інструктора з водіння, як він зміг умовити місцевих водіїв "не пити аж так довго, щоби скласти іспит". А ще звертався до співака Тома Джонса зі словами "як можна стати таким популярним, виконуючи такі жахливі пісні?".

А одного разу навіть зауважив, що хотів би поїхати до Росії, але "ці покидьки вбили половину моєї родини" (йдеться про зв’язки грецької королівської родини, з якої походить Філіп, і російського імператорського дому).

Наприкінці 90-х Філіп відвідував дітей із Британської асоціації людей з вадами слуху в Кардіффі. Він звернув увагу на дітей, які стояли поблизу карибського традиційного ансамблю ударних інструментів, і зауважив: "Глухі? Нічого дивного в тому, що ви глухі, якщо слухаєте таку музику на близькій відстані".

У 2002 році, під час візиту до Австралії, він запитав у бізнесмена-аборигена: "Ви досі кидаєте списи один в одного?

У 2013-му на зустрічі з активісткою та лавреаткою Нобелівської премії миру Малалою Юсуфзай принц пожартував, що в Британії "батьки хочуть, аби дітлахи ходили до школи тільки тому, щоб вони не заважали вдома". Юсуфзай у відповідь лише посміялася.

Останні роки життя герцога Единбурзького

З роками ритм життя Філіпа не змінився. Уже в похилому віці він багато подорожував - і в межах своєї діяльності у Всесвітньому фонді природи, і разом з королевою під час її офіційних закордонних візитів.

У 1994 році він здійснив паломництво в Єрусалим на могилу своєї матері. Вона заповідала поховати себе там, і її бажання виконали.

Іншою хвилюючою подією в його житті було святкування в 1995 році 50-річчя перемоги над Японією в Другій світовій війні. У день капітуляції Японії принц Філіп перебував на борту британського есмінця, що стояв у Токійській затоці. А в день 50-річчя цієї перемоги він став у стрій ветеранів боїв на Далекому Сході, які промарширували перед королевою.

Британський принц Філіп, виконуючи роль генерал-капітана Королівської морської піхоти, розмовляє з військами під час параду в передмісті Букінгемського палацу в центральній частині Лондона, 2 серпня 2017 року Фото: AP/Hannah Mckay

Філіп любив водити авто, але у 2019-му він добровільно здав посвідчення водія. Раніше Філіп не пропускав можливості похизуватися цією навичкою: наприклад, ще у 2016-му принц сам сів за кермо, щоби провезти територією Віндзорського замку тодішнього президента США Барака Обаму з дружиною. Але в січні 2019-го Філіп потрапив в аварію. Герцог Единбурзький не постраждав, а водійка KIA, з якою зіштовхнулась автівка принца, зазнала поранення, інша пасажирка зламала зап’ястя. За кілька днів потерпілі отримали від Філіпа листа з вибаченнями та поясненнями: принц не побачив зустрічне авто через те, що його засліпило надто яскраве сонце. За кілька днів після цього поліція Норфолку помітила, що Філіп їхав із непристебнутим паском безпеки, і зробила йому зауваження. Після цих ситуацій і "тривалих роздумів" Філіп вирішив добровільно здати своє водійське посвідчення.

Під час святкування свого 90-річчя в 2011 році принц Філіп заявив про бажання зменшити свої громадські функції, а в серпні 2017 року він відійшов від виконання королівських обов’язків через поважний вік. Відтоді він відвідав усього кілька публічних заходів, включно з весіллям принца Гаррі й Меган Маркл і секретним соціально дистанційованим одруженням принцеси Беатріс та Едоардо Мапеллі Моцці в липні 2020 року.

Цьогоріч у лютому-березні принц Філіп 28 днів провів у лікарні. Точна причина шпиталізації досі невідома: тоді у палаці казали, що його доставили у лікарню через погане самопочуття, але це не був екстрений випадок. І з коронавірусом це не було пов’язано — ще у січні Філіп разом з дружиною вакцинувалися від COVID-19. за тиждень йому зробили операцію на серці, а ще за два тижні - виписали додому. Після повернення до палацу герцог прожив ще три тижні...

Найбільшим досягненням принца Філіпа історики безсумнівно вважають сталість і силу підтримки, яку він надавав королеві за довгі роки її перебування на престолі. У промові з нагоди святкування їхнього золотого весілля Єлизавета II віддала належне чоловікові, який пробув принцом-консортом довше, ніж будь-хто в історії країни.

Він не любить компліментів, але він просто був моєю надією і опорою всі ці роки. І я, і вся сім'я, і ця країна, і багато інших країн зобов'язані йому більшою мірою, ніж він коли-небудь визнає або ми коли-небудь дізнаємося, - сказала королева.

Тодішній прем'єр-міністр Девід Кемерон визнав це у виступі напередодні 90-річчя принца в червні 2011 року.

Він завжди все робив по-своєму, і мені здається, що британському народові подобається простота і відкритість, які проявляються в його вчинках, - наголосив Кемерон, характеризуючи принца.

Принц Філіп, герцог Единбурзький, був незалежною людиною сильної волі, що опинилася в самому серці британського суспільства. Він був лідером від природи, але будучи чоловіком королеви, повинен був залишатися на другорядних ролях. Чоловік з бойовим характером, він часто відчував себе незручно в цій ситуації.

Я просто робив усе, що було в моїх силах, - сказав він в одному з інтерв'ю ВВС. - Я не можу раптом змінити свою манеру, не можу змінити свої інтереси або те, як я реагую на різні події. Це просто мій стиль.

Він неодноразово іронічно говорив про свій вік: якось зізнавався, що зовсім не прагне дожити до свого століття і тим паче не хоче влаштовувати жодних святкувань.

Я не можу уявити нічого гіршого. Я й так уже почав розвалюватися, — зауважив тоді Філіп.

Його бажання здійснилося, до свого сторіччя герцог единбурзький не дожив рівно два місяці.

Офіційний сайт Британської королівської родини

1