Що робити, якщо завтра наступ: аналіз загострення російсько-української війни

Українські військові експерти розповіли про загрози та перспективи
Ексклюзив
Що робити, якщо завтра наступ: аналіз загострення російсько-української війни
Війна на Донбасі, снайпер Фото: Міноборони
9 Квітня 2021, 17:43
читать на русском

Напруженість на російсько-українському кордоні наростає з кожним днем, і вже стала приводом для вираження серйозної тривоги з боку глав провідних західних країн. Керівництво Сполучених Штатів висловило цілковиту підтримку Україні в разі нового витка російської агресії на всіх можливих рівнях - від президента і глави Держдепартаменту до міністерства оборони.

Однак українські військові експерти відзначають: при безлічі фінансової, ресурсної, дипломатичної та іншої допомоги, власне військове навантаження в разі початку бойових дій ляже саме на українських солдат, і "велика війна", якщо така почнеться, обіцяє бути кривавою для обох сторін. Про те, як може розвиватися ситуація, і яку допомогу можуть надати Україні союзники, Парламент.UA поговорив з експерткою з міжнародної безпеки, співробітницею Національного інституту соціологічних досліджень Галиною Яворської та колишнім заступником начальника генштабу ЗСУ генералом Ігорем Романенком.

Мета Москви - припинити існування України як держави

На тлі спостережуваного загострення ряд коментаторів вважає, що Росія нарощує озброєння вздовж українських кордонів занадто демонстративно, і тому "брязкання зброєю" є лише блефом і засобом торгу. Однак Галина Яворська вважає, що перспектива військового зіткнення цілком реальна.

Судячи з різкості заяв російської сторони, складається досить тривожне відчуття. Остання заява Дмитра Козака - це пряма загроза того, що початок бойових дій на Донбасі може стати "початком кінця України". Подібне напруження риторики в поєднанні зі зривом засідання Тристоронньої контактної групи, в якому Росія звинуватила українську сторону, свідчить про реальну ескалацію. З іншого боку, останнім часом наші західні партнери зробили багато кроків, спрямованих на підтримку України. Дуже сильно активізувалася дипломатична складова, в тому числі взаємодія з нашими безпосередніми сусідами: Польщею, Словаччиною та іншими країнами, - перераховує експертка.

При цьому експерти сходяться на думці, що Україна сприймається Москвою не як самостійний противник, а як поле зіткнення з Заходом і, відповідно, можливість торгуватися зі Сполученими Штатами, підвищуючи ставки в процесі цього торгу.

Це безпосередньо випливає з досить двозначного інтерв'ю Миколи Патрушева, який дає зрозуміти, що Москва не бажає занадто сильною конфронтації з Заходом, і, навпаки, шукає контакту і порозуміння. Виходить, що Росія все ще планує посісти якесь місце в західному світі, аж до спроб виставити себе рятівником Європи від пандемії, пропонуючи свою вакцину, - зазначає Галина Яворська.

Однак експертка констатує: оскільки очевидно, що Росії не вдасться отримати від Заходу бажаного, вона може перейти до силового сценарію. При цьому мета-максимум Москви не змінилася з 2014 року, і полягає в тому, щоб Україна перестала існувати як самостійна держава.

З Галиною солідарний і генерал Ігор Романенко.

Судячи з поведінки російських пропагандистських ЗМІ, Путін вже прийняв рішення почати бойові дії певної інтенсивності. Знищення української державності завжди було завданням-максимум, але Кремль, почавши війну, буде дивитися по ситуації, як далеко він може просунутися, - вважає військовий аналітик.

Захід і НАТО не будуть воювати за Україну

При цьому українські військові експерти констатують: навіть за дуже інтенсивної підтримки союзників вони не будуть воювати за Україну. Цю думку, зокрема, висловив у своєму інтерв'ю заступник директора київського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) Михайло Самусь. За його словами, в разі посилення військового конфлікту допомога може носити дипломатичний, ресурсний і розвідувальний характер, але навіть додаткове озброєння буде, швидше за все, надано не відразу, оскільки парламентські процедури узгодження його надання в демократичних країнах тривають місяцями.

На сьогодні прийнято рішення про надання нам летального зброї, США постійно надають нам близько 300 млн щорічної допомоги в підготовці особового складу та продають велику кількість систем зв'язку і управління. Є турецькі безпілотники. Існує як мінімум три програми Військово-морських сил України з США, Великобританією і Туреччиною, які мають запрацювати. Тобто робота ведеться, це дуже важлива допомога. Просто у нас іноді думають, що Захід буде за нас воювати. Але Захід і НАТО цього робити не будуть, тому що ми не є союзником жодної з країн Заходу і не є членом НАТО, - зазначає Михайло.

З військовим експертом згодна і Галина Яворська.

Важко уявити, що західні країни зважаться вступити у війну з ядерною державою через Україну. Однак важливо пам'ятати, що в разі війни ситуація може вийти з-під контролю, і тоді це буде вже не локальний конфлікт. Може бути, в Росії дійсно вірять, що Польща і Угорщина будуть брати участь в "поділі України", однак такий варіант неможливий. Більше того, Польща, країни Балтії та інші держави прекрасно розуміють, що в разі посилення російської агресії вони теж опиняться під загрозою, враховуючи, який потенціал вже накопичено Росією, - попереджає вона.

За словами Галини, ефективним засобом стримування Росії була б саме демонстрація реальної готовності Заходу допомогти Україні у військовому плані.

Мені не віриться, що політика умиротворення здатна на щось вплинути на нинішньому етапі. Навіть якщо пообіцяти Москві, що Україна ніколи не вступить в НАТО, це зараз не спрацює, тому що сторони не довіряють одна одній, - вважає вона.

Що стосується санкцій, які Захід може ввести проти Москви в разі подальшої ескалації, Галина Яворська вважає, що їх ефективність безпосередньо залежить від настроїв в Росії.

Якщо патріотичне піднесення буде схожим на ситуацію 2014-го року, санкції не подіють. Однак, навіть з огляду на кількість розданих російських паспортів, я не думаю, що Донбас в очах росіян має таке ж значення, як Крим, - міркує експертка.

Україні потрібно посилити протиракетну оборону

За словами Ігоря Романенка, зараз існує три напрямки можливого удару: східний (Донбас), південний, з боку Криму, і північний схід, в тому числі з території Білорусі, яку Росія може використовувати згідно з офіційним договором.

Що стосується півдня, для Москви як і раніше привабливе Приазов'є, Маріуполь і перспектива захоплення інфраструктури, пов'язаної з поставками прісної води; а також відсікання від Чорного моря всєї континентальної України. Однак найбільш ймовірно нанесення удару зі Сходу, особливо з огляду на, що саме на цьому напрямку російська пропаганда активно намагається створити пояснення для такого вторгнення в очах міжнародної спільноти. Пояснення створено і в очах самих росіян, в першу чергу за рахунок інтенсивної роздачі паспортів жителям Донбасу, яка формально робить їх "громадянами Росії", - нагадує екс-заступника начальника генштабу ЗСУ.

За словами Ігоря Романенка, виступ глави RT Маргарити Сімоньян досить красномовно позначив бажані цілі Москви на Донбасі: відвоювати Донецьку та Луганську області в їх адміністративних межах, створити на їх базі "республіку", очолювану кимось із людей Віктора Януковича, і потім, можливо, оголосити про входження цієї "республіки" до складу Росії.

Читайте також

При цьому Михайло Самусь визнає: всі три російські армії, зосереджені на українських кордонах, мають значну кількість ракетної зброї, включно із "Іскандерами", тоді як найбільшою проблемою України є саме протиракетна оборона. За його словами, удар по критичним об'єктам військового та державного управління України створить умови для знищення сил протиповітряної оборони, і далі вже буде важко протидіяти наступу російських військ.

"У нас існує протиповітряна оборона, але в принципі немає протиракетної", - згоден з ним генерал Романенко. Такі ж висновки, до слова, зробив Старший науковий співробітник Атлантичної ради Стівен Бланк в своєму огляді українських озброєнь. Слабким місцем американський експерт назвав саме військово-повітряні сили України (ВПС). У зв'язку з цим Бланк закликав адміністрацію Джо Байдена провести термінову модернізацію ВПС України, зокрема, надати Києву винищувачі F-15, літаки-розвідники раннього попередження E-2C-2000 Hawkeye, крилаті ракети та спеціальне обладнання.

Найбільш актуальною допомогою з боку наших союзників, в першу чергу США, Великобританії, Канади, Польщі та Литви стало б закриття нашого повітряного простору та прикриття з моря, особливо з боку Херсонської області, - вважає Ігор Романенко.

Зараз, за його словами, Сполучені Штати здійснюють активну розвідувальну діяльність по периметру українських кордонів, включно із використанням дронів. Також посилюється присутність американських кораблів в Чорному морі.

Однак воювати "на землі " в будь-якому випадку залишається прерогативою збройних сил України, - підсумував експерт.

1