Загострення на Сході здатне перерости в повномасштабну війну - військовий аналітик

Росії потрібна ескалація конфлікту з Україною
Ексклюзив
Загострення на Сході здатне перерости в повномасштабну війну - військовий аналітик
Фото: операція Об’єднаних сил у Фейсбуці
1 Квітня 2021, 15:19
читать на русском

Нинішнє загострення на Донбасі здатне перерости в повномасштабну війну.

Про це у коментарі Парламент.UA заявив колишній заступник міністра оборони України, військовий експерт Леонід Поляков.

За його оцінкою, можливість повномасштабної війни складає 30%.

Важливо зрозуміти, що неконтрольована Україна - це неприйнятне явище для нинішньої російської влади. Спроби її контролювати виробляються в основному двома шляхами: або нав'язування внутрішнього коллабораціоністського режиму на кшталт режиму Януковича, або використання силового варіанту, - пояснює він.

Читайте також

Поляков також каже, що російська гібридна війна проти західних країн кінець кінцем привела до закономірної реакції на неї. За його словами, на цей час підтримка України посилюється не лише з боку нової адміністрації США, але і, наприклад, Великобританії.

Нова військова доктрина Великобританії прямо називає Росію "найбільш серйозною загрозою національній безпеці". Ці формулювання практично дослівно збігаються зі стратегією воєнної безпеки України. Франція і Німеччина теж втомилися від російських провокацій. Що стосується недавніх переговорів, я не бачу в них ніякої змістовної складової, - вважає військовий аналітик.


Контекст. 26 березня поблизу населеного пункту Шуми на Донбасі російській найманці обстріляли позиції українських захисників, внаслідок чого загинули четверо воїнів, ще двоє отримали поранення.

Через ескалацію на Донбасі президент Володимир Зеленський відправив в зону ООС головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.

Також Зеленський попросив допомоги у лідерів "нормандської четвірки" і закликав їх "зробити все можливе для збереження режиму повного та всеосяжного припинення вогню".

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що перспектив щодо просування в переговорному процесі з Росією про врегулювання ситуації на Донбасі немає.

Співавтори: Ксенія Кирилова
1