Ескалація конфлікту на Донбасі може розвалити Росію

Повномасштабна війна стає все ймовірнішою
Ексклюзив
Ескалація конфлікту на Донбасі може розвалити Росію
Війна на Донбасі (Фото: штаб ООС)
1 Квітня 2021, 11:47
читать на русском

Ескалація ситуації на сході України все більше турбує не лише українських, а й західних спостерігачів. Так, днями The New York Times зазначила, що нарощування російських військ на кордоні привернуло увагу високопосадовців в Європі та США. Згідно з джерелами Парламент.UA, Росія в останні дні перекинула до кордону з Україною близько чотирьох тисяч військовослужбовців. Європейське командування збройних сил США підвищило рівень спостереження з "можливої кризи" до "потенційно неминучої кризи" - найвищого рівня.

Росія нарощує військову присутність навколо України

Побоювання західних країн викликав також виступ головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака 30 березня в Верховній Раді з доповіддю про стягування Росією військ до українських кордонів. За його словами, вздовж кордонів і на окупованих територіях Донбасу і Криму перебувають 28 батальйонних тактичних груп противника. Додаткові сили стягуються також на північному, східному і південному напрямках під приводом підготовки до навчань "Захід-2021". Українські військові побоюються, що після закінчення навчань російські війська залишаться на зайнятих ними позиціях, як це сталося з двома батальйонами та артилерією на кримському полігоні "Опук".

Зі свого боку, російські ЗМІ передбачувано звинувачують саме Київ в підготовці великомасштабного наступу, переконуючи, що "маленька переможна війна" вигідна зараз тільки Україні. Правда, останнім часом риторика пропаганди дещо змінилася, і тепер в основному зводиться до того, що Київ не планує справжньої війни, а лише "скаржиться" на Росію, щоб домогтися збільшення фінансування армії та привернути до себе увагу США і Європи. Ця теза зазвичай підкріплюється радістю кремлівських ЗМІ з приводу того, що лідери Росії, Франції та Німеччини нібито обговорили ситуацію на Донбасі без участі Володимира Зеленського.

"Річ у тім, що в української влади є свого роду "бзік", найбільніша мозоль - там ненавидять, коли "долю України обговорюють без України ", і неодноразово просили" західних партнерів"ніколи так не чинити. .. По суті, українському президенту відважили ляпаса, тицьнувши на місце в залі для глядачів в момент, коли він рвався на сцену", - знущаються пропагандисти.

При цьому колишній заступник міністра оборони України Леонід Поляков в коментарі Парламент.UA зазначив: жодної "зради інтересів України  з боку західних союзників не було, навпаки, позиція "колективного Заходу" щодо Росії стає все жорсткішою, і це стосується не тільки Сполучених Штатів.

Російська гібридна війна проти західних країн кінець кінцем привела до закономірної реакції на неї. На даний момент підтримка України посилюється не лише з боку нової адміністрації США, але і, наприклад, Великобританії. Нова військова доктрина Великобританії прямо називає Росію "найбільш серйозною загрозою національній безпеці". Ці формулювання практично дослівно збігаються зі стратегією воєнної безпеки України. Франція і Німеччина теж втомилися від російських провокацій. Що стосується недавніх переговорів, я не бачу в них ніякої змістовної складової, - вважає військовий аналітик.

Росії потрібна ескалація конфлікту з Україною

За словами Леоніда Полякова, у Москви залишається не такий великий простір для відповіді на зміцнення позиції західних країн.

За російськими спецслужбами уважно стежить весь світ, особливо після інциденту з Олексієм Навальним. Залишається тільки військовий потенціал, який Росія планомірно нарощує в Криму і на західних кордонах України як мінімум з 2014 року, - нагадує Поляков.

Експерт додає, що старання Москви принизити Україну в інформаційному полі також спостерігаються перманентно. При цьому ймовірність того, що нинішнє загострення здатне перерости в повномасштабну війну на Донбасі, колишній заступник міністра оборони оцінює приблизно в 30%.

Важливо зрозуміти, що неконтрольована Україна - це неприйнятне явище для нинішньої російської влади. Спроби її контролювати виробляються в основному двома шляхами: або нав'язування внутрішнього коллаборационистского режиму на кшталт режиму Януковича, або використання силового варіанту, - пояснює він.

Старший науковий співробітник Інституту зовнішньої політики Естонії Джеймс Шерр, своєю чергою, вважає, що найбільш реалістичним сценарієм може стати локальна, але руйнівна ескалація, яка веде до розміщення російських "миротворців" на нинішній демаркаційної лінії. Однак, як зазначає Шерр, для цього потрібно створити переконливий привід, яким може стати "українська атака" хоча б у вигляді "удару у відповідь" по контрольованим Росією сепаратистам. "Ймовірна мета сьогоднішньої повзучої ескалації - створити саме таку провокацію", - вважає експерт.

Китай чекає розпаду Росії, щоб анексувати Сибір і Далекий Схід

Відомий російський публіцист і політичний аналітик Андрій Піонтковський вважає, що Китай навмисно підштовхує Москву до ескалації, бажаючи посилити конфлікт Москви та Вашингтона. При цьому, на думку аналітика, Пекін влаштують всі варіанти розвитку подій.

Занадто м'яка реакція США на нову російську агресію продемонструє слабкість Заходу і буде означати розпад НАТО та послаблення Сполучених Штатів як світової держави. Жорстка відповідь Заходу, навпаки, буде означати неминучий кінець путінського режиму, після чого в Росії запанує атмосфера хаосу і безвладдя, якої, на думку експерта, не забуде скористатися Китай - аж до анексії територій Сибіру і Далекого Сходу.

Що стосується розмови Володимира Путіна з лідерами Франції та Німеччини, Андрій Піонтковський в коментарі Парламент.UA висловив упевненість, що жодного обговорення долі України без її участі не планується.

Якщо ми звернемося до прес-релізів німецької та французької сторони за результатами переговорів, то побачимо, що Меркель і Макрон, навпаки, терміново запропонували провести зустріч в Нормандські форматі, за участю України. Що стосується загострення на Донбасі, російська влада не розуміє, що, всупереч будь-яким запевненням китайської сторони, відповідь Заходу на ескалацію конфлікту буде дуже жорсткою. Будь-яка провокація може стати фатальною для Кремля, - попереджає експерт.

1