"Спільні друзі": у справі Гринкевича був посередник, близький до керівництва Бюро

З огляду на появу в соціальних мережах інсайдерських даних, під час спілкування з високопосадовцями ДБР Гринкевич міг діяти під прикриттям
Важливо
"Спільні друзі": у справі  Гринкевича був посередник, близький до керівництва Бюро
11 Квітня 2024, 09:36
читать на русском

Кримінальне провадження ДБР за підозрою Ігоря Гринкевича у нібито передачі хабаря представнику Державного бюро розслідувань сповнюється цікавими деталями, які поки що ніхто офіційно не коментує. З огляду на появу в соціальних мережах інсайдерських даних, під час спілкування з високопосадовцями ДБР Гринкевич міг діяти під прикриттям. Чому ж справу сьогодні розслідує саме ДБР, а не НАБУ і чи не йшлося в ній про  вимагання хабаря, замість пропозиції, з'ясовувала редакція.

Що передувало зустрічі Гринкевича та посадовця ДБР

ДБР відкрило провадження № 62023000000000876 щодо компаній Гринкевичів  12 жовтня 2023 року. З того часу і аж до 30 грудня 2023 року у справі не було винесено жодної судові ухвали чи то про затримання вантажу їх компаній на кордоні, чи то стосовно його арешту з якихось підстав. Про це свідчать дані в Реєстру судових рішень.

Водночас товар, а власне військова форма для армії на виконання контрактів МОУ, яку імпортували компанії Гриневичів (ТОВ "Трейд Лайнс Рітейл", ТОВ "Будівельна компанія Сітіград", ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект" ), слідчим ДБР була зупинена на території ВМО № 1 митного поста "Чайки" Київської митниці 15 листопада. І з того часу вантаж просто не пропускали.

"Спільні друзі"

Далі, згідно зі змістом ухвали суду від 30 грудня, особисте спілкування Ігоря Гринкевича та заступника керівника Головного слідчого управління ДБР відбулося 23 грудня.

Наразі слідчі ДБР стверджують наступне:

 "не пізніше 23.12.2023 при невстановлених слідством обставинах, ОСОБА_8 (Гринкевич, - ред.) дізнався номер телефону заступника керівника відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань", - сказано в ухвалі.

Проте, подальші тези із листування Гринкевича з посадовцем ДБР виключають твердження ДБР про те, що Бюро нібито невідомо, хто та як міг дати Гринкевичу номер телефона заступника ГСУ Бюро.

 "Доброго. Мав зустріч з нашими друз все пояснили готов на завтра зустріт. Якщо Ок напишіть де і коли? Дякую",

"Доброго дня. Я від спільних друзів. Коли можна набрати?", - нібито написав Гринкевич правоохоронцю.

Відповідно, у цій історії очевидно був  посередник, близький саме до керівництва Бюро, який попередньо спілкувався з Гринкевичем та озвучував йому необхідні умови "вирішення його проблеми".

Компетенція НАБУ?

Оскільки у провадженні йдеться про нібито хабар високопосадовцю ДБР, то така справа, згідно з вимогами КПК,  підпадає під повноваження Національного антикорупційного бюро України. Однак, наразі її розслідує ДБР, навіть попри той факт, що власне співробітник ДБР і є її безпосереднім учасником.

Окремі телеграм-канали, які відстежують вказану справу, натякають на те, що НАБУ в цій історії могло працювати паралельно, і навіть зараз може продовжувати документувати дії слідчих ДБР, які можуть вживати заходів із маскування злочину - вимагання хабаря.

Джерела редакції в ДБР, які раніше ніколи не відмовляли в комунікації, зараз  спілкуватися на цю тему навіть оффрекодс категорично відмовилися.

Аби з'ясувати ступінь залученості НАБУ до справи Гриневича, редакція готує детективам інформаційний запит.

Водночас зауважимо, що під час підготовки вказаного матеріалу стало відомо про те, що один з заступників ГСУ ДБР був звільнений після подій із затриманням Ігоря Гринкевича. Про кого саме мова та в чому причина різкого усунення представника керівництва ДБР з посади у Бюро, як вказує "Главком" пояснити відмовилися.

Читайте також

1