Співробітника українського Мін`юсту, завербованого ФСБ РФ, звільнили від відповідальності

Київський райсуд звільнив чиновника від відповідальності у справі про держзраду
Співробітника українського Мін`юсту, завербованого ФСБ РФ, звільнили від відповідальності
суд (фото: delo.ua)
5 Липня 2021, 18:49
читать на русском

ФСБ Росії завербувала працівника Міністерства юстиції України під час його поїздок до окупованого Криму, а український суд звільнив чиновника від відповідальності.

Про це йдеться у відповідному рішенні суду від 30 червня.

З рішення суду відомо, що провідного співробітника департаменту виконавчої служби Мін'юсту Валентина Башилова затримали співробітники ФСБ РФ в липні 2015 при спробі в'їхати в Крим. Башилову запропонували співпрацю з російською розвідкою, а натомість пообіцяли оформити громадянство РФ і допомогти з працевлаштуванням судовим приставом в Сімферополі.

Друг співробітника українського Мін'юсту, який працював у суді Сімферополя також попросив його допомогти зібрати інформацію про дислокацію українських військових на Херсонщині. Під час наступного візиту до Криму у травні 2019 року Башилов сказав другу, що не має необхідної інформації.

На виїзді з Криму 28 липня 2019 року, Башилова знову затримали російські силовики на КПВВ. Погрожуючи розправою, ФСБ РФ залучила українського чиновника до конфіденційної співпраці. Він повинен був зібрати інформацію про українських військових і членів "Правого сектора" в Херсонській області.

У березні 2020 року Башилов добровільно повідомив контррозвідці СБУ про свій зв'язок з представниками ворожої спецслужби. Йому вручили підозру в підготовці до вчинення держзради. У червні 2021 року Шевченківський райсуд Києва звільнив від кримінальної відповідальності співробітника Мін'юсту, бо він сам здався правоохоронцям і не став продовжувати співпрацю з ФСБ.

Нагадаємо, днями завербований мешканець Рівного хотів вивезти до Росії деталі до військової техніки.

Також Служба безпеки України викрила у лавах Нацполіції Луганщини колишнього бойовика незаконного збройного формування "Армия Юго-Востока".

Читайте також

1