Справа Марківа: підтримати нацгвардійця приїхали мама та міністр МВС Аваков

До будівлі суду прийшла велика кількість українців, щоб підтримати Віталія Марківа
Справа Марківа: підтримати нацгвардійця приїхали мама та міністр МВС Аваков
Мама нацгвардійця Віталія Марківа та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Фото: пресслужба МВС України
23 Жовтня 2020, 11:17
читать на русском

Сьогодні, 23 жовтня, в Італійському апеляційному суді буде виступати захист Віталія Марківа. Це вже четверте слухання по апеляційній справі українського гвардійця.  Підтримати Віталія на суді прийшла мама Оксана Максимчук та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Аваков заявив, що захист надасть переконливі аргументи невинуватості гвардійця Віталія Марківа, що ця справа - черговий прояв російської гібридної війни.

Ми очікуємо, що докази захисту будуть переконливі. Аргументи, які ми представили суду, запевнять в тому, що наш солдат не винний. Я розраховую на те, що це засідання, яке сьогодні відбудеться, буде доленосним і за рішенням суду вже скоро ми побачимо Віталія в Києві, - наголосив міністр.

Аваков (досьє Арсена Авакова) також зазначив, що з боку Національної Федерації Італійської преси з'явилася заява про погрози з України адвокату сім'ї Роккеллі Алессандрі Баллеріні.

Ці погрози з'явилися в переддень засідання суду, а звернення про них прозвучало публічно до всіх вищих органів італійського правосуддя, за винятком прокуратури, до якої б мала подати заяву потерпіла. Це лише ще одна складова гібридної атаки на Віталія та на справу, яка розглядається сьогодні у суді. Треба говорити по суті, Віталій не винен, він жертва гібридної війни Росії!, - наголосив він.

Зазначається, що не дивлячись на дощ та на карантинні обмеження, до будівлі суду прийшла велика кількість українців, щоб підтримати Віталія Марківа.

Читайте також

Зазначимо, що 30 червня 2017 року у Італії затримали старшого сержанта командира відділення батальйону ім. Кульчицького (в/ч 3066) НГУ Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера громадянина Італії Андреа Рокеллі у м. Слов'янськ у травні 2014 року.

Суд італійського міста Павія визнав Марківа винним і засудив його до 24 років ув'язнення.

Старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Він перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017.

Національна поліція в рамках розслідування провела низку слідчих дій та отримала докази невинуватості нацгвардійця Віталія Марківа до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і росіянина Андрія Миронова в 2014 році.

Читайте також

Після другого засідання глава МВС України Арсен Аваков повідомив, що Апеляційний суд у Мілані призначив додаткові експертизи у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа. Зокрема, наново перекладуть запис його прослуховування в камері.

15 жовтня в Мілані пройшло третє засідання апеляційного суду, на якому заслухали висновки дослідження щодо розмови Віталія Марківа з співкамерником про загибель італійського репортера. Згідно з новим перекладом розмови Віталія Марківа із співкамерником у липні 2017 року, він не говорив "ми прибрали репортера", а сказав : "у 2014 був убитий італійський репортер, і тепер вину хочуть покласти на мене".

Родина загиблого на Донбасі італійського журналіста Андреа Рокеллі хоче отримати від України велику суму компенсації, а вирок першої інстанції, яким Віталію Марківу дали 24 роки, "не підлягає навіть жодній критиці".

1