Справа Шеремета: підозрюваним подовжили запобіжні заходи до 7 лютого

Розгляд справи відклали до 17 грудня
Справа Шеремета: підозрюваним подовжили запобіжні заходи до 7 лютого
Судове засідання по справі Павла Шеремета (фото: УНІАН)
11 Грудня 2020, 10:28
читать на русском

Шевченківський районний суд міста Києва продовжив дію запобіжних заходів підозрюваним у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку і Яні Дугарь до 7 лютого 2021 року включно.

Відповідне рішення оголосила суддя Оксана Голуб на закритому засіданні.

Суддя Голуб задовольнила клопотання прокурора щодо продовження запобіжних заходів підозрюваним у справі. Згідно з рішенням, Антоненка, відомого як Riffmaster, залишили під вартою до 7 лютого 2021 року включно.

Кузьменко до 7 лютого залишили під цілодобовим домашнім арештом, а Дугарь продовжили запобіжний захід у вигляді додаткових обов'язків.

Прокурор вимагав продовження дії встановлених до 19 грудня запобіжних заходів, оскільки, як він вважав, до цієї дати закінчити судовий процес не вийде. Тож суддя повідомила, що розгляд справи відклали до 17 грудня.

Читайте також

Народні депутати від "Європейської солідарності" та "Народного фронту", як повідомляє LB.ua, викликали поліцію до суду через зловживання владою судді Голуб.

Річ у тому, що суддя ухвалила рішення про розгляд кримінального провадження в закритому режимі, проте водночас допустила журналістів на засідання, яке транслювалось на сайті судової влади. Такі дії судді порушують Кримінальний процесуальний кодекс України, який забороняє допуск сторонніх осіб на закрите засідання. Мають право бути присутніми лише учасники судового процесу.

Однак до зали суду не допустили вільних слухачів та нардепів-поручителів, котрих не заслухали.

На переконання нардепа від "Народного фронту" Андрія Тетерука, суддя Голуб зловживала владою та ухвалила невмотивоване і безпідставне рішення про проведення закритого засідання. На думку інших депутатів, суддя порушила Закон України "Про народного депутата".

Поліціянтка намагалась "спіймати" суддю для пояснень. Своєю чергою суддя повідомила, що поручителів не пустили на засідання згідно з ухвалою.

Вона мені більше навіть слова не сказала, відштовхнула і все, - сказала поліціянтка.

Суддя Голуб відмовилась заслуховувати захист та обвинувачених через закритий режим розгляду справи.

10 грудня, Шевченківський райсуд мав розглядати справу Шеремета по суті, проте заслуховував клопотання прокурора та адвокатів про продовження та відповідно зміну запобіжних заходів обвинуваченим.

Читайте також

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру парашутно-десантного батальйону Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

Дугарь у травні 2020 р. обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 168 тис. гривень.

Кузьменко спочатку відправили до СІЗО, але 11 серпня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. Антоненко залишається у СІЗО.

4 вересня суд визначив присяжних у цій справ.

28 вересня розпочався розгляд справи по суті.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Зеленський, Аваков? Хто відповість, якщо підозрювані у вбивстві Шеремета невинні".

1