Справа Шеремета: допитали британського спеціаліста з безпеки

Його викликали щодо причетності до замовників вбивства
Справа Шеремета: допитали британського спеціаліста з безпеки
Глен Грант (скрін з відео)
11 Листопада 2020, 13:56
читать на русском

Британського воєнного експерта, спеціаліста з безпеки і оборони у країнах Східної Європи Глена Гранта допитали у рамках справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомила юридична фірма "Сенс Україна", долучена до захисту одного з обвинувачених у справі Шеремета, Андрія Антоненка.

Зазначається, що Глен Грант - підполковник британського Генштабу у відставці, випускник Сандхерсту. Він був викликаний слідчим Бирком для допиту на предмет причетності до замовників вбивства Павла Шеремета. Подібна реакція правоохоронців була викликана раніше оприлюденим відкритим листом Глена Гранта в KyivPost, адресованим міністру Авакову.

Британець прибув у Київ з Риги, де він переважно проживає, і з’явився на допит.

Воєнний експерт розповів, що його у поліції допитали, передусім, про відкритий лист, який він написав міністру Авакову.

І запитання були нормальними. Я був свідком, а не те щоб допитували мене з пристрастю, мене запитували щодо листа, - сказав Грант.

Читайте також

Він нагадав, що у цьому листі писав про Антоненка, про те, "що недостатньо … прямих доказів, щоб тримати його у в’язниці до завершення суду, і що його мали б звільнити, бо докази недостатньо вагомі".

Я не говорив, що він винен чи не винен. Я просто кажу, що доказів недостатньо, щоб він сидів у в’язниці. Мене запитали, чому я це написав, - наголосив британець.

За словами Гранта, люди повинні розуміти, що такі листи до Авакова важливі, "оскільки вони показують, де прогалини в системі і чому людей не слід утримувати у в’язниці, якщо немає належних доказів, аби тримати їх там".

Він не зовсім зрозумів, чому його викликали на допит, адже у листі не було нічого, що вказувало б на те, що він володіє й іншою інформацією про справу Шеремета.

Читайте також

Зазначимо, що 12 жовтня "Сенс Україна" оприлюднила текст листа Гранта до Авакова, де зазначалося, що "як видається, немає прямих доказів, що Антоненко пов’язаний із вбивством (Шеремета — ред.)".

Грант повідомив, що поліція намагалася утаємничити справжній зріст Антоненка від його команди захисту, скоріш за все тому, що це не відповідало їхнім власним доказам.

Можна стверджувати, що як тільки поліція встановила суперечність у зрості, його треба було негайно звільнити з-під варти. Зараз він перебуває під вартою понад 300 днів за мізерними доказами, - сказав британець.

Він уточнив, що "поліція також аргументувала побічними доказами, наприклад, що Антоненко живе неподалік місця вбивства, носить подібний одяг, що у нього є борода, як у вбивці, що він знає інших заарештованих підозрюваних тощо".

Читайте також

Також у листі до Авакова Грант зазначив, що той факт, "що тримаючи Антоненка під вартою, суди зважають на здогадки, а не на докази, також мав сильно турбувати його як міністра".

Водночас експерт зазначив, що "Антоненко може бути винним; я не намагаюся довести протилежне".

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Зеленський, Аваков? Хто відповість, якщо підозрювані у вбивстві Шеремета невинні"

1