Справа Стерненка: дві дружини загиблого нападника на активіста вимагають 4,5 млн грн компенсації

Стерненко перебуває під домашнім арештом
Справа Стерненка: дві дружини загиблого нападника на активіста вимагають 4,5 млн грн компенсації
Сергій Стерненко (фото: Громадське)
9 Жовтня 2020, 23:34
читать на русском

Адвокати дружин одного з учасників третього замаху на активіста Сергія Стерненка подали цивільні позови до підсудного на суму близько 4,5 млн грн.

Про це повідомив сам Стерненко y Facebook.

Прочитав цивільні позови від двох дружин мого нападника, які написали адвокати... Послухав ще післясудову промову тієї сторони. Якщо стисло, то Іван Кузнєцов на мене не нападав, а це я просто так, ідучи зі своєю дівчиною за руку, напав на нього, коли він мирно гуляв 5 годин під моїм під'їздом ще з одним тітуханом без телефонів, - зазначив Стерненко.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, констатував Стерненко, "Кузнєцов ніде не працював і не мав доходу, але при цьому утримував обох дружин і трьох дітей від них".

Стерненко зауважив, що адвокат дружин також розповідав про дітей, які лишились без батька.

Загальна сума позовів до мене - близько 4,5 млн грн, - додав він.

29 серпня Одеський суд продовжив Сергію Стерненку запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту у справі про перевищення меж самооборони та умисне вбивство під час нападу на нього Ісайкула та Кузнєцова.

Почитав цивільні позови від двох дружин мого нападника, які написали адвокати від ОП.Послухав ще післясудову промову...

Gepostet von Сергій Стерненко am Freitag, 9. Oktober 2020

Нагадаємо, що Сергій Стерненко - одеський активіст, учасник місцевого Євромайдану та колишній керівник одеського "Правого сектору" (2014-2017 рр.).

Стерненко брав участь у багатьох протестах в Одесі, зокрема пікетував російське консульство та концерти "проросійських артистів". Його одеський "Правий сектор" був причетний до бійки з Нестором Шуфричем, "сміттєвої люстрації" та численних акцій проти забудови міста. Він також виступає фігурантом кількох кримінальних справ, був арештований за різними звинуваченнями. Вину по жодній з них у суді не довели. Проте частина справ все ще триває.

24 травня 2018 року Сергій Стерненко заявив, що на нього було вчинено напад. Інцидент стався близько 23:00 біля його дому в Одесі на Фонтанській дорозі коли він повертався додому із дівчиною. Нападників було двоє. Зав’язалася бійка, в ході якої Стерненко отримав чисельні удари по голові, а також ножове поранення руки, а сам встиг вдарити одного із чоловіків ножем у живіт. Від отриманої травми той помер до прибуття швидкої допомоги. Його спільник з місця події втік.

Поліція кваліфікувала подію за ч.1 ст.122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), ч.1 ст. 15, ч.1 ст. 115 (замах на вбивство) та ч.1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

В Нацполіції не коментували розслідування справи, а сам Стерненко звинувачував силові структури у бездіяльності. Він заявляв, що правоохоронці Одеси можуть бути причетними до нападів на активістів

За час розслідування справу декілька разів передавали від поліції до СБУ і навпаки. Станом на зараз справа перебуває в СБУ.

Було проведено кілька експертиз, результати останньої, за словами юриста України Андрія Портнова, підтвердили, що скоєний Стерненком злочин був умисним вбивством. Але підозру йому так і не оголосили.

Читайте також

У квітні 2020 року Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що підозра одеському радикалу Сергію Стерненку, якого підозрюють в умисному вбивстві, буде оголошена у будь-якому випадку. Питання полягає лише у кваліфікації: вбивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.

Згодом вона пояснила, що не змінювала підслідність справи Стерненка, аби уникнути маніпуляцій. Вона погодилась, що за 216 статтею це підслідність Національної поліції.

Пізніше Портнов повідомив, що Генерального прокурора Ірину Венедіктову зобов'язали передати справу про умисне вбивство людини активістом від СБУ до Національної поліції. До цього правоохоронці заявили, що Стерненко вчинив умисне вбивство і навіть клопотали про взяття його під варту.

Читайте також

18 травня активіста викликали до СБУ, але там пояснили, що не мали на меті оголошувати йому підозру.

Водночас оголосили підозри двом чоловікам, які вчинили напад на Стерненка. Їх звинувачують в хуліганстві із застосуванням зброї, що карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Зауважимо, підозрюваними є: Олександр Ісайкул, який наразі перебуває за кордоном, та Іван Кузнєцов, загиблий під час нападу на Стерненка.

Читайте також

Після допиту Сергій Стерненко розповів, що нині перебуває у статусі потерпілого, а не підозрюваного. Він повідомив, що отримав 3 повістки про виклик: "Знаєте, для чого мене засипали повістками? Офіційна версія: для того, щоб ознайомити мені з матеріалами справи. Насправді я переконаний, що плани в них були сьогодні зовсім інші".

Активіст ще раз акцентував, що смерть одного з нападників сталась в результаті самооборони. Після чого він послався на частину 5 статті 36 Кримінального кодексу України, яка гарантує звільнення від кримінальної відповідальності у випадку "застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб… незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає".

Читайте також

Нагадаємо, що колишнього політв'язня Кремля Володимира Балуха, який місяць тому після побиття потрапив до реанімації, від'єднали від апарату штучного дихання. Він почав говорити, але нічого не пам'ятає.

1