Справа "Стіни Яценюка": ВАКС зняв частину обвинувачень з трьох підозрюваних

Вчинення особливо тяжкого злочину залишається
Справа "Стіни Яценюка": ВАКС зняв частину обвинувачень з трьох підозрюваних
Стіна Яценюка / Фото: pravda.com.ua
14 Вересня 2022, 17:37
читать на русском

У середу, 14 вересня, у Вищому антикорупційному суді було завершене підготовче судове засідання у справі щодо можливого заволодіння 16 млн гривень із державного бюджету, призначених на інженерно-технічне облаштування українсько-російського кордону.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

Колегія суддів встановила відповідність обвинувального акта вимогам кримінального процесуального закону.

Як зазначається, щодо трьох із п’яти обвинувачених було закрито кримінальне провадження в частині їх обвинувачення у вчиненні нетяжкого злочину – внесення до офіційних документів завідомо неправдивих даних у зв’язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Провадження в частині обвинувачення всіх п'яти обвинувачених у вчиненні особливо тяжкого злочину - заволодіння коштами з державного бюджету України в сумі понад 16 млн грн - буде предметом подальшого судового розгляду.

Наразі в цьому провадженні суд переходить до розгляду справи по суті.

За даними джерела "Української правди", 5 фігурантів цього провадження це – В’ячеслав Майданович (старший офіцер виробничо-технічного відділення першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ), В’ячеслав БондарОлександр КашубаВолодимир Палка та Олександр Хвіщук.

Що було раніше:

  • Одним з ідеологів побудови укріплень на державному кордоні з росією у 2014 році був тодішній прем'єр Арсеній Яценюк. Це мала бути перша лінія оборони, що дала б можливість регулярній армії прийти на допомогу.
  • Від березня 2016 року НАБУ розслідувало можливе розкрадання грошей на проєкті "Стіна". У липні 2017 року Генпрокуратура заявила про виявлення схеми розтрати і присвоєння бюджетних коштів під час будівництва цих укріплень.
  • Державна прикордонна служба України відмовилась оприлюднювати контракти зі зведення фортифікаційних споруд в рамках проєкту "Стіна Яценюка" протягом 2015-2018 років, посилаючись на державну таємницю.
  • У 2019 році Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала в суд обвинувальний акт щодо розтрати держкоштів, виділених на облаштування стіни на українсько-російському кордоні.
  • Обвинувачення за фактом розтрати держкоштів було пред’явлено трьом посадовим особам Державної прикордонної служби, трьом директорам фірм підрядників та двом посередникам, загалом - 8 осіб.
  • Слідство встановило, що посадовці Держприкордонслужби, за пособництва та співучасті із суб’єктами господарської діяльності спричинили збитки державі на загальну суму 16 688 496,31 грн.
  • У березні 2020 року за провадження взявся новостворений Вищий антикорупційний суд. Наразі в цій справі - три окремі провадження.

Читайте також