США та Європа мають визнати, що Україна є невіддільною частиною Заходу - Кулеба

Членство України в НАТО і ЄС допоможе знову об'єднати Захід
США та Європа мають визнати, що Україна є невіддільною частиною Заходу - Кулеба
Дмитро Кулеба (фото: УНІАН)
2 Серпня 2021, 18:28
читать на русском

Український народ заплатив високу ціну, захищаючи свій євроатлантичний вибір. Тому європейські союзники та США повинні визначити чітку дорожню карту вступу України в НАТО і ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у статті "Україна є частиною Заходу: НАТО та ЄС мають сприймати її саме так" для американського видання Foreign Affairs, передає пресслужба МЗС України.

Час США і європейським союзникам врешті-решт визначити чітку дорожню карту вступу України в НАТО і ЄС, - зазначив міністр.

За його словами, членство України в НАТО і ЄС допоможе знову об'єднати Захід, а також посилить прогрес, якого досягла Україна.

Кулеба наголосив, що Україна під керівництвом президента Володимира Зеленського повністю віддана прискоренню внутрішніх трансформацій, що відповідає очікуванням європейських і трансатлантичних партнерів.

Саме український народ вимагає вступу до Альянсу та ЄС, вважає міністр. Українці зробили свій вибір і заплатили високу ціну, захищаючи його.

На думку глави МЗС, не буде достатньо для успіху лише зусиль України. Потрібна сильна підтримка з боку ЄС, НАТО та їхніх країн-членів.

Наші кроки повинні бути взаємними, а робота на досягнення мети вступу України в обидві організації повинна бути спільною. ... США і Європа повинні визнати, що Україна є невід'ємною частиною заходу. Тільки тоді наші нинішні зусилля не будуть марними, - наголосив дипломат.

Кулеба наголосив, що Україна життєво важлива для забезпечення енергетичної незалежності Європи. Вона планує і надалі відігравати таку роль, попри спроби Росії обійти українську газотранспортну систему такими проєктами як "Північний потік-2". Україна має переваги, зокрема унікальну газотранспортну інфраструктуру, включно з третіми за обсягом у світі підземними сховищами газу та майже 23-ма тисячами кілометрів газогонів.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає реалістичним сценарій, при якому Україна стане членом Північноатлантичного Альянсу раніше, ніж увійде до Європейського Союзу.

Читайте також

1