Стали відомі терміни демобілізації строковиків в Україні

Раніше Верховний Головнокомандувач Збройних Сил Володимир Зеленський погодив звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби.
Стали відомі терміни демобілізації строковиків в Україні
ЗСУ, Збройні сили України, українські військові / Фото: president.gov.ua
27 Березня 2024, 20:52
читать на русском

Демобілізація строковиків розпочнеться 2 квітня і завершиться 31 травня. Такі графіки затвердили в ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

"Демобілізація строковиків згідно з затвердженими графіками в Збройних Силах та Державній спеціальній службі транспорту почнеться 2 квітня і завершиться 31 травня. Тобто в різних частинах демобілізація строковиків відбудеться в один з днів в цьому проміжку", - зазначив він.

Нагадаємо, президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил Володимир Зеленський погодив звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. Про це йдеться в Указі №149/2024. Згідно з документом, звільнення строковиків у запас, термін служби яких закінчився під час воєнного стану та був продовжений понад установлені строки, відбудеться протягом квітня-травня поточного року.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури за заявками Міністерства оборони й Міністерства внутрішніх справ має забезпечити перевезення строковиків "з додержанням вимог безпеки та проведення розрахунків за ці перевезення згідно з чинними тарифами".

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення було ухвалено рішення, що строковики під час воєнного стану залишаються на військовій службі. Їх могли демобілізувати лише на деяких підставах.

Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про демобілізацію строковиків. Документ встановлює, що строковики звільняються зі служби у запас у строки, визначені указом президента.

Верховна рада України підтримала за основу і в цілому законопроєкт №11035 про демобілізацію військових строкової служби.

Повідомлялося, що в остаточному вигляді до законопроєкту включено норму щодо термінів, протягом яких строковиків не можуть призвати. Військові не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом 12 місяців із дня звільнення в запас.

Читайте також

1