Стало відомо, чому синоптики помиляються в прогнозах погоди

Роботу метеоролога не кожен витримає
Ексклюзив
Стало відомо, чому синоптики помиляються в прогнозах погоди
Жовтень, погода (Фото: pexels)
9 Жовтня 2021, 13:32
читать на русском

Синоптики помиляються в прогнозах погоди через відсутність сучасного обладнання та низьку автоматизацію досліджень синоптиків.

Про це розповіла синопткиня Тетяна Негадайлова ексклюзивно для Парламент.ua.

Неточності спричиняють зокрема відсутність сучасного обладнання та низька автоматизація досліджень синоптиків.Коли почне фінансуватися програма переоснащення гідрометслужби – будемо володіти більшою інформацією. Тобто держава розуміє, що це важливо. Бо останнім часом ми таки стали відставати в своєму переоснащенні, - сказала Негадайлова.

За її словами, певне переоснащення відбувалося, проте не надто швидко.

Також проблемно знайти фахівців у цій справі. Адже їх випускають лише Одеський екологічний університет, де є відповідна кафедра, і Київський університет. Через маленькі зарплати, молодь не хоче працювати за спеціальністю.

Ми перекваліфіковуємо місцевих фізиків і математиків, адже синоптика - це фізика атмосфер. Майже всі вони проходять через метеорологію. Спочатку ми їх беремо на техніків-метеорологів, а коли вони вже освоюють спеціальність - починають "відчувати погоду", їм легше розуміти синоптичні процеси. Маємо курси підвищення кваліфікації, багато хто здобуває другу вищу освіту - синоптика, таким чином і отримуємо фахівців, - пояснила Тетяна Негадайлова.

Вона додала, що до роботи метеоролога не кожен готовий, оскільки робота вимагає чіткості та швидкості. Потрібно вміти швидко розкодовувати та закодовувати інформацію.

Через запізнення понад дві хвилини інформація уже не надходить у банк даних, одразу отримуємо повідомлення: ваша інформація не пройшла. Ця робота вимагає чіткості, і не всі до неї готові, - повідомила синопткиня.

Нагадаємо, метеорологія завжди відкрита для міжнародної співпраці, адже кожній країні необхідно знати про погоду в усьому світі.

Читайте також

1