Стало відомо, хто виконуватиме обов'язки президента Киргизстану

Після відставки президента виконуючим обов'язки глави держави за Конституцією мав стати спікер парламенту
Стало відомо, хто виконуватиме обов'язки президента Киргизстану
Meeting of Kyrgyz parliament

Прем'єр-міністр Киргизстану Садиров Жапаров оголосив себе виконуючим обов'язки президента

Про це повідомляє портал Nexta.

Після відставки президента Сооронбая Жеенбекова виконуючим обов'язки глави держави за Конституцією мав стати спікер парламенту Канат Ісаєв. Однак останній відмовився брати на себе цей обов'язок, через мітинг його противників на Старій площі в Бішкеку.

Читайте також

Своєю чергою, голова уряду Садиров Жапаров вийшов до мітінгуюшім і оголосив, що тепер він виконує обов'язки президента Киргизстану:

Шановні, я вітаю вас з перемогою. Сьогодні все встало на свої місця. Експрезидент пішов у відставку, спікер парламенту Канат Ісаєв не став виконувати його обов'язки. Тепер обов'язки президента і прем'єр-міністра перейшли до мене. Я дякую за вашу довіру, - сказав він

Після чого закликав мітингувальників розійтися.

Раніше 15 жовтня президент Сооронбай Жеенбеков оголосив про рішення подати у відставку.

Нагадаємо, 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів. Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що політичні сили спробували незаконно захопити державну владу.

Водночас Центральна виборча комісія Киргизстану не визнала підсумки парламентських виборів у країні.
6 жовтня, подав у відставку спікер Жогорку Кенеша (парламента Киргизстану) Дастан Джумабеков. Пізніше звільнився прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов. Коаліція парламентської більшості вирішила обрати прем'єр-міністром Садира Жапарова, який повинен представити парламенту програму, структуру і склад уряду.

Після скасування результатів парламентських виборів у Киргизстані, Євросоюз закликав владу країни поважати демократичні права народу країни та організувати нові вибори за спостереження ОБСЄ.