Стало відомо, скільки грошей незаконно вивезли з України під час війни

Ці кошти арештують та повернуть до України
Стало відомо, скільки грошей незаконно вивезли з України під час війни
Євро (Фото: pexels)
26 Квітня 2022, 21:15
читать на русском

Від початку війни українці та іноземці могли незаконно вивезти з України близько трьох млрд євро.

Про це повідомив директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник під час онлайн зустрічі з представниками митних органів Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Молдови.

З 24 лютого і до сьогодні, громадяни України та іноземці перевозять через наш державний кордон готівку, дорогоцінні аксесуари та банківські метали в особливо великих розмірах. Часто діють за попередньою змовою з невстановленими особами, за узгодженим злочинним планом, без відповідного митного декларування. При цьому, мають на меті приховати незаконно отримані прибутки та здійснити їх подальшу легалізацію в країнах Європейського союзу. Орієнтовна загальна сума коштів, виведених таким чином за кордон, становить понад 3 млрд євро, - сказав Вадим Мельник.

Він зазначив, що вивезені кошти, які мають незаконне походження, арештують та повернуть до України. Зокрема, встановлені факти, коли люди отримували гроші в Україні без сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

Громадяни ймовірно були учасниками схем з мінімізації доходів, учасниками конвертаційних центрів, хабарниками тощо. За попередніми результатами слідства, у більшості випадків наявні ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, - пояснив він.

За його словами, така готівка де-факто легалізується в Європі та може використовуватися для фінансування військ росії. 

Нагадаємо, з України до Угорщини через пункт пропуску "Вилок" незаконно вивезли 28 млн доларів та 1,3 млн євро.

Читайте також