Стан аварійний: Комісія Мінкульту продовжує огляд приміщень Лаври

Крім того, орендарі не забезпечили дотримання правил пожежної безпеки
Стан аварійний: Комісія Мінкульту продовжує огляд приміщень Лаври
19 Квітня 2023, 15:30
читать на русском

Комісія Мінкульту продовжує огляд в Лаврі. Виявила чергові порушення під час огляду інших пам'яток.

Про це повідомив у Telegram-каналі міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Зокрема комісія здійснила огляд:

  • майна корпусу 37 - галерея до Ближніх печер;
  • майна корпусу 37-а - дзвіниця на Ближніх печерах;
  • майна корпусу 38 - вхід до Галереї Ближніх печер.

"Двері будівель були зачинені, тому у присутності в.о. Генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Остапенка М.А. та заступника Рудника О.В. за допомогою відповідних засобів технічними працівниками було забезпечено доступ Комісії до вказаних приміщень", - пише пресслужба.

Зазначається, що вищезгадані об'єкти є пам'ятками архітектури національного значення та місцевого, складовими пам'ятки національного значення Ансамблю Києво-Печерської лаври та складовими об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

"Стан об'єктів видно на фото. Крім того, ознак вжиття орендарем протипожежних заходів не зафіксовано", - додає пресслужба.

Нагадаємо, комісії Мінкульту вдалось отримати доступ до корпусу № 112 Національного заповідника "Києво-Печерської лаври" і вона зафіксувала виявлені в ньому руйнування.

Комісія виявила руйнування в "Книжковому складу" Лаври, який було збудовано у 2 половині 19 століття. Корпус є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. Комісія зафіксувала аварійний стан приміщення, який непридатний для експлуатації й має явні ознаки руйнування. За результатами обстеження було зафіксовано про злочин за ст. 298 ККУ "Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини".

Читайте також

1