Стан приміщень аварійний: Ткаченко розповів про "господарювання" моковських попів у Лаврі (фото)

Комісія Мінкульту нарешті потрапила до деяких приміщень Києво-Печерської лаври
Головне
Стан приміщень аварійний: Ткаченко розповів про "господарювання" моковських попів у Лаврі (фото)
Києво-Печерська лавра
13 Квітня 2023, 11:11
читать на русском

Комісії Мінкульту вдалось отримати доступ до корпусу № 112 Національного заповідника "Києво-Печерської лаври" і вона зафіксувала виявлені в ньому руйнування.

Про у своєму Telegram-каналі повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Як зазначив Ткаченко, комісія виявила руйнування в "Книжковому складу" Лаври, який було збудовано у 2 половині 19 століття. Корпус є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення.

"Понад 100 років корпус № 112 був невід’ємним елементом просторової композиції Києво-Печерської лаври, зразком громадсько-суспільної архітектури в стилі класицизму, проєкт якої виконаний відомим архітектором Спарро Павлом Івановичем. УПЦ МП ж знадобилося всього кілька десятків, аби перетворити приміщення на те, що ви бачите на фото", - пише Ткаченко.

Комісія зафіксувала аварійний стан приміщення, який непридатний для експлуатації й має явні ознаки руйнування. За результатами обстеження було зафіксовано про злочин за ст. 298 ККУ "Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини".

"Приміщення "Книжкового складу" опечатано представниками Заповідника. Слідчі проводять всі необхідні процесуальні дії від огляду приміщення до показів свідків", - додає міністр.

Нагадаємо, представники церкви повинні були остаточно залишити територію лаври ще 29 березня, однак не зробили цього і досі. Вже кілька днів поспіль до заповідника приходять віряни, які виступають на підтримку московських священник та не пускають комісію Мінкульту на територію.

1 квітня СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та виправдання збройної агресії РФ. Того ж дня Павлу обрали запобіжний захід – його відправили під домашній арешт на 60 діб із зобов’язанням носити електронний браслет.

Також в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

Читайте також