Степанов назвав "чудними" вимоги НСЗУ щодо пандусів і вбиралень у селах

Окремі вимоги уряд відтермінував, але пандуси повинні бути
Степанов назвав "чудними" вимоги НСЗУ щодо пандусів і вбиралень у селах
Максим Степанов (фото: УНІАН)
5 Березня 2021, 14:26
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Національна служба здоров'я України "інколи чудить" через вимоги встановити пандуси та вбиральні для людей з інвалідністю.

Так міністр відреагував під час години запитань до уряду на засіданні Верховної Ради на запитання депутатки Лариси Білозір (група "Довіра")

За словами Білозір, НСЗУ вимагає від фельдшерсько-акушерських пунктів виконувати вимоги про інклюзивність медичних закладів у ситуаціях, коли вони розташовані у сільських радах. Ці приміщення, зазвичай, збудовані 80 років тому. Йдеться про розширення вбиралень шляхом зменшення маніпуляційних кабінетів, а також наявність пандусів.

Читайте також

Білозір вважає, що це може призвести до того, що 50% населення не зможуть отримувати медичні послуги на первинному та вторинному рівні.

Ні для кого не секрет, що в нас Національна служба здоров'я інколи чудить, - відповів Степанов.

Як повідомив глава МОЗ, коли медзаклади укладають договори з НСЗУ, то перед ними постає питання щодо безбар'єрного доступу населення до медичних послуг.

Степанов додав, що уряд ухвалив рішення щодо відтермінування деяких вимог через відсутність потрібних коштів. У цьому випадку йдеться саме про облаштування безбар'єрного доступу всередині приміщень. Водночас вимоги щодо зовнішнього облаштування, зокрема, пандусів для людей з інвалідністю, виконувати необхідно.


Контекст. Раніше у Міністерстві охорони здоров'я повідомляли, що від 1 січня 2021 року при укладенні договору між медичним закладом та НСЗУ будуть умови щодо вільного доступу до будівель та приміщень людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

1