Степанов одужав та розкритикував проєкт держбюджету-2021

Міністр вважає, що проєкт бюджету не передбачає розвиток медицини
Головне
Степанов одужав та розкритикував проєкт держбюджету-2021
Максим Степанов / Facebook
28 Листопада 2020, 13:57
читать на русском

Міністр охорони здоров`я Максим Степанов одужав від коронавірусу та повернувся до роботи.

Про це очільник МОЗ розповів сьогодні під час онлайн-брифінгу.

Основним питанням першого після одужання брифінгу Степанова (досьє Максима Степанова) стала критика проєкту державного бюджету-2021, поданого до Верховної ради.

Міністр не підтримав проєкт бюджету на 2021 рік на останньому засіданні уряду, оскільки документ не передбачає ініційоване міністерством збільшення фінансування медицини.

Поданий МОЗ бюджетний запит враховує реальну вартість медичних послуг та суттєве підвищення зарплат медиків. Зокрема, за розрахунками МОЗ, заробітна плата лікарів після інтернатури повинна становити 22-23 тисяч грн, середнього медичного персоналу – 17-18 тисяч грн, молодшого медперсоналу – не менше 12 тисяч грн, що мало б бути закладено до бюджету,- констатував Степанов.

Міністр зазначив, що наразі в медичній галузі працює понад 500 тисяч співробітників, але ця кількість постійно скорочується через низьку оплату праці й, як наслідок, відбувається відтік кадрів за кордон. Якщо відтік кадрів не припиниться, то у період пандемії Україна може зостатися без лікарів, наголосив Степанов.

Глава МОЗ зауважив, що сподівається на те, що народні депутати підтримають ініціативу міністерства щодо суттєвого збільшення видатків на медичну галузь у держбюджеті-2021.

Читайте також

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні 26 листопада ухвалив проєкт державного бюджету на 2021 рік до другого читання.

Прем`єр Шмигаль зазначив, що проєкт бюджету за наступний рік є оптимістичним. Уряд очікує зростання економіки, що дозволить збільшити витрати на медицину, освіту й оборону.

Також Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) озвучив основні показники держбюджету-2021:

  • Доходи -1 трлн 92 млрд грн.
  • Витрати —1 трлн 328 млрд грн.
  • Дефіцит бюджету відносно до ВВП - 5,5%, що на 2% менше, ніж бюджет-2020.

На 2021 рік запропонували збалансований бюджет, в якому не передбачається зростання податків для бізнесу й одночасно покращується фінансування соціальної сфери, медицини, підтримка підприємців, які постраждали від пандемії.

27 листопада законопроєкт "Про Державний бюджет України на 2021 рік"  надійшов до Верховної Ради до другого читання.

1