Степанов розповів, коли можна припиняти самоізоляцію через COVID-19

Очільник МОЗ повідомив про 3 важливих критерії
Степанов розповів, коли можна припиняти самоізоляцію через COVID-19
Максим Степанов (фото: УНІАН)
9 Листопада 2020, 11:02
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що самоізоляцію через COVID-19 можна припиняти у тому випадку, якщо через 10 днів від початку хвороби протягом трьох днів немає клінічних проявів хвороби.

Про це він повідомив на брифінгу.

Степанов зазначив, що перший критерій — відсутність клінічних проявів ГРВІ протягом трьох днів, рахуючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження.

Наприклад, якщо у вас 1 листопада з'явилися симптоми коронавірусної хвороби, ви не робили ПЛР-тестування, перебуваєте вдома на самоізоляції. Потім через 10 днів, якщо симптомів немає, і ще рахуючи від цього три дні, ви можете припиняти самоізоляцію і лікарняний, - сказав Степанов.

За словами міністра, другий критерій — відсутність клінічних проявів хвороби протягом трьох днів, рахуючи з 10 дня взяття зразків на тестування і при отриманні позитивного результату ПЛР.

В цьому випадку, за словами міністра, можна припиняти самоізоляцію без додаткового лабораторного обстеження, - сказав він.

Читайте також

Степанов зазначив, що, якщо 1 листопада у людини з'явилися симптоми, в неї взяли відповідний мазок, зробили тест, він виявився позитивним. Так само відраховується 3 дні (після 10 дня від забору зразку на тест — ред.), і при відсутності симптомів немає потреби робити лабораторне обстеження.

За його словами, третій критерій — відсутність клінічних проявів хвороби ГРВІ за умови отримання негативного результату тестування методом ПЛР.

Очільник МОЗ (досьє Максима Степанова) повідомив, що при наявності хоча б одного з цих критеріїв, можна припиняти самоізоляцію.

Всі три критерії є рівноцінними. Повторне тестування методом ПЛР для визначення наявності чи відсутності вірусу в організмі може проводитися не раніше, ніж через 10 днів від дати появи симптомів , або отримання першого позитивного результату методом ПЛР. Але не обов'язковим є повторне тестування, - сказав Степанов.

Читайте також

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні введуть карантин вихідного дня, який буде діяти від 00:00 суботи до 00:00 понеділка.