Страйк польських перевізників: на кордоні заблокована гуманітарна допомога для України

Черги з транспорту утворилися на трьох пунктах пропуску
Страйк польських перевізників: на кордоні заблокована гуманітарна допомога для України
20 Листопада 2023, 11:42
читать на русском

Польські перевізники, які блокують пропускні пункти на кордоні з Україною, не пропускають цистерни з паливом і гуманітарні вантажі для нашої країни.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, який у неділю, 19 листопада, перебував на КПП.

"Очевидно, що заяви про пропуск гуманітарної допомоги та небезпечних вантажів теж не відповідають дійсності. Ми зафіксували численні факти, коли цистерни з паливом і гуманітарка стоять у чергах", - зазначив він.

Українські урядовці направили інформацію про ці випадки польській владі.

Україна та Польща готують позови щодо відшкодування збитків, завданих блокуванням прикордонних автомобільних пунктів пропуску через мітинг польських перевізників.

Про це заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників АсМАП Володимир Балін в етері телемарафону.

"Ситуація фактично критична, і на сьогодні ми говоримо про те, що маємо юридичну підтримку уже в Польщі. Адвокати отримали два завдання. Перше завдання - якнайшвидше розблокувати ситуацію. Друге завдання – з’ясувати, хто винен і хто буде сплачувати ці збитки. Ми над цим працюємо разом із нашими колегами", – сказав він.

Балін висловив упевненість, що ці позови будуть подані найближчим часом.

"Перевізники уже готують позови. І є польські юристи, які готові в Польщі ці позови подавати до страйкарів. Завтра увечері ми будемо мати інформацію стосовно дозволів – хто давав дозвіл, хто запитував, на яких підставах. І все це ляже в основу", – сказав він.

Також на кордоні з Польщею відкрили штаб допомоги українським водіям, які залишаються заблокованими через страйк польських перевізників, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Головна задача штабу — забезпечення людей їжею, питною водою, медикаментами та пальним.

Щодо черг, то в бік Ягодина вона розтягнулася на понад 30 кілометрів. У бік Рави-Руської — на понад 10 км, у бік Краківця — понад 16 км. За кожним з трьох пунктів перетину кордону закріплений координатор.

Нагадаємо, польські перевізники з 6 листопада перекрили три пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС. Раніше перевізники в Польщі обмежувались одним пунктом пропуску, а тепер планують перекрити усі наявні в’їзди з України. Через страйк черги на виїзд з України розтягнулися на кілометри. Кілька українських водіїв померли у чергах.

Читайте також