Створення бази ДНК в Україні: законопроєкт відправили на доопрацювання

Це стосуватиметься не всіх українців, тому масового забору ДНК не буде
Створення бази ДНК в Україні: законопроєкт відправили на доопрацювання
ДНК, аналіз, дослідження (фото: Pexels)
29 Квітня 2021, 14:32
читать на русском

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт №4265 про державну реєстрацію геномної інформації людини. В Україні планують створити базу ДНК осіб, що притягнені до кримінальної відповідальності, а також військовослужбовців.

Відповідне рішення депутати ухвалили на засіданні у четвер, 29 квітня.

Проєкт закону підтримали за основу лише 222 народних обранців, а 249 - підтримали його доопрацювання.

До бази ДНК вноситимуть дані не всіх українців, а лише осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності за вчинення умисних злочинів проти життя, здоров'я, статевої недоторканності та свободи. У людей, які засуджені та відбувають покарання у вигляді позбавлення волі або мають незняту/непогашену судимість за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, також братимуть зразки.

Це допоможе швидше знаходити злочинців, якщо в розслідуванні фігурує чиєсь ДНК.

Також документ пропонує встановити механізм відбору біологічних зразків у військовослужбовців, а також у тих, хто добровільно вступає або призивається на військову службу. При цьому ця інформація буде в особистій картці, а не в базі Міністерства внутрішніх справ. Передбачається, що це допоможе ідентифікації загиблих або зниклих безвісти.


Контекст. Глава правоохоронного комітету Верховної Ради Денис Монастирський, який є одним з авторів законопроєкту про створення бази ДНК, вважає, що такий механізм дозволить швидко віднайти по базі ДНК злочинця і визначити його за короткий термін.

Читайте також

1