В Україні притягуватимуть до відповідальності через базу ДНК

ДНК братимуть в осіб, які вчинили умисні злочини
В Україні притягуватимуть до відповідальності через базу ДНК
Аналізи, ДНК (фото: pexels)
11 Лютого 2021, 16:05
читать на русском

В Україні запровадять державну реєстрацію геномної інформації людини, яка міститиме ДНК осіб, що притягнені до кримінальної відповідальності.

Про це заявив глава правоохоронного комітету Верховної Ради Денис Монастирський, передає пресслужба партії "Слуга народу".

Ми зареєстрували законопроєкт №4265 про державну реєстрацію геномної інформації людини. Це стосуватиметься не всіх українців, не буде масового забору ДНК, - сказав він.

За його словами, ДНК братимуть лише в осіб, які притягнені до кримінальної відповідальності за вчинення умисних злочинів проти життя, здоров’я, статевої свободи, статевої недоторканості. Будуть його брати й в осіб, які засуджені та відбувають покарання у вигляді позбавлення волі або мають незняту чи непогашену судимість за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів.

Читайте також

Ще - невпізнані трупи; особи, зниклі безвісти; близькі родичі осіб, зниклих безвісти, - зазначив нардеп.

Такий механізм дозволить швидко віднайти по базі ДНК злочинця і визначити його за короткий термін.

Закон покращить роботу правоохоронних органів із запобігання, виявлення, розкриття та розслідування злочинів, розшуку безвісти зниклих осіб та ідентифікації невпізнаних трупів.

Нагадаємо, що глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко розповів, що на п'ятій сесії народні депутати займуться так званими "структурними маяками" Міжнародного валютного фонду (МВФ), тобто законодавчою базою реформ, необхідних для стабілізації економіки і розвитку державних інститутів.

1