Суд конфіскував у Киви 1,2 мільйона за жомову яму

За словами прокурора САП, яма не придатна до використання
Суд конфіскував у Киви 1,2 мільйона за жомову яму
Народний депутат Ілля Кива (Фото: УНІАН)
13 Серпня 2021, 17:55
читать на русском

Вищий антикорупційний суд конфіскував у народного депутата України від "ОПЗЖ" Іллі Киви дохід від жомової ями на користь держави.

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

Таке рішення 13 серпня ухвалила колегія суддів Вищого антикорупційного суду. Це перше рішення за процедурою цивільної конфіскації, яку запровадили у 2019 році, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прокурор САП подав позов про конфіскацію 1,25 млн грн доходу нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви, оскільки той жомовою ямою фактично не володів. До того ж сама яма не придатна до використання, за що платила фірма з ознаками фіктивності як орендні платежі.

Також було встановлено, що акт передачі-повернення майна в оренду Кива підписував, будучі за кордоном, - зазначили у пресслужбі.

Як відомо, нардепом-нібито власником жомової ями, яка розташована на Полтавщині, є одіозний представник ОПЗЖ Ілля Кива. Журналісти проєкту "Наші гроші" показали, що насправді за зазначеною Кивою адресою розташований пустир з купою брухту, і припустили, що "жомова яма" служить для відмивання нардепом нелегальних доходів.

Тоді спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила до суду перший позов про цивільну конфіскацію необґрунтованого активу в сумі понад 1,2 млн гривень у Киви.

У прокуратурі зазначили, що нардеп, попри те, що він не є власником об’єктів нерухомості (жомова яма) та не маючи правомочності щодо володіння, користування та розпорядження ним, передав майно в оренду фіктивному підприємству. За оренду нардеп протиправно отримав 1 млн 242 тис. 236 грн.

Читайте також

1