Суд обрав для ексголови КСУ Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою

Це дозволяє клопотати про його екстрадицію з Австрії
Суд обрав для ексголови КСУ Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою
Олександр Тупицький (фото з відкритих джерел)
29 Липня 2022, 15:43
читать на русском

​​Суд обрав для ексголови Конституційного суду України Олександра Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його можна екстрадувати з Австрії.

Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що Подільський районний суд міста Києва обрав відносно колишнього Голови Конституційного Суду України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Суд обрав для колишнього Голови Конституційного Суду України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, це дозволяє клопотати про його екстрадицію з Австрії, - йдеться у повідомленні.

Цією ж ухвалою суду звернуто у дохід держави суму застави, раніше застосованої відносно обвинуваченого.

Нагадаємо, 27 травня 2022 року ексголову КСУ Тупицького було оголошено в міжнародний розшук. Це судове рішення дає змогу стороні обвинувачення клопотати перед судом про видачу (екстрадицію) обвинуваченого в Україну.

25 травня 2021 року слідчі ДБР за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно Тупицького.

У жовтні 2018 року в одному із кафе міста Києва експосадовець, який на той час обіймав посаду заступника Голови КСУ, підкупив свідка у кримінальному провадженні. Свідок мав відмовитися від показань або дати "потрібні" покази на користь колишнього Голови Вищого господарського суду України, який перебував у статусі підозрюваного.

Крім того, колишній Голова у 2018 та 2019 роках надавав неправдиві покази у справі протиправного заволодіння майновими активами "Зуївського енергомеханічного заводу", що знаходиться у місті Зугресі Донецької області.

Ексголова КСУ обвинувачується у свідомо неправдивих показаннях, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту (ч. 2 ст. 384 КК України) та підкупі свідка з метою надання завідомо неправдивих показань (ст. 386 КК України).

У разі доведення вини обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк до 5 років.

Як відомо, відсторонений голова Конституційного суду Олександр Тупицький незаконно виїхав з України після початку повномасштабного російського вторгнення. Оскільки з 24 лютого заборонено залишати Україну чоловікам призовного віку, а для Тупицького забороною є і його статус обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Згодом працівники ДБР розпочали досудове розслідування через втечу Тупицького до Австрії. Колишнього голову Конституційного суду України оголосили у міжнародний розшук 27 травня.

Читайте також