Колишній голова КСУ Тупицький незаконно виїхав з України - ДБР

Він виїхав до Австрії
Важливо
Колишній голова КСУ Тупицький незаконно виїхав з України - ДБР
Олександр Тупицький у Відні / Фото: Радіо Свобода
8 Квітня 2022, 16:54
читать на русском

Працівники ДБР розпочали досудове розслідування через втечу відстороненого голови Конституційного суду Олександра Тупицького до Австрії.

Про це повідомили в ДБР.

У ході досудового розслідування слідчі ДБР встановили, що він залишив межі України без проходження передбаченого законодавством прикордонного і митного контролю та без перевірки документів, які надають право на виїзд за кордон. Також не було з'ясовано наявність або відсутність підстав для тимчасового обмеження Тупицькому у праві виїзду за кордон, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що Олександра Тупицького знайшли в центрі Відня біля автомобіля, зареєстрованого на його дружину. Проте у ДПС повідомили, що Тупицький не перетинав державний кордон України в законний спосіб.

Триває слідство у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України, - пояснили в ДБР.

Слідчі ДБР підозрюють причетність правоохоронців до незаконного переправлення Тупицького через кордон.

Встановлюються всі обставини правопорушення та всі особи, причетні до незаконного переправлення Тупицького через державний кордон України для їх притягнення до кримінальної відповідальності, - додали в повідомленні.

Нагадаємо, що 27 березня 2021 року президент України Володимир Зеленський скасував укази 2013 року, які були підписані ще Віктором Януковичем, про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду України.

Президент також підкреслив, що якщо на якихось тижнях не відбуваються засідання РНБО, це не означає, що "особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, можуть розслабитися і спати спокійно".

14 липня у ВСУ визнали протиправним звільнення Тупицького указом Зеленського (досьє Володимира Зеленського). При цьому Тупицький на роботу не приходив, а зарплату продовжував отримувати.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

Читайте також